Artikel top billede

Foto: Joi Ito (Flickr)

Danske kunstnere rygende uenige om Pirate Bay

Der er vidt forskellige holdninger til spærringen af PirateBay blandt danske rettighedshavere. Læs her, hvad pladedirektør Klaus Kjellerup fra Danser Med Drenge og filminstruktør Henrik Moltke har at sige.

Det fogedforbud, som pålægger internetoperatøren Tele2 at spærre kundernes adgang til det omdiskuterede torrentsite PirateBay, møder vidt forskellige holdninger blandt danske kunstnere med ophavsrettigheder.

Mens nogle ser spærringen som nødvendig for at bremse den ulovlige kopiering, kan den samme spærring ramme en anden gruppe danske kunstnere på pengepungen.

Henrik Moltke, der er freelancejournalist og filminstruktør, og som har udgivet filmen Good Copy Bad Copy via PirateBay, tilhører den gruppe, som kan tabe penge på spærringen af Pirate Bay, fordi han har udgivet filmen via Torrent-tjenesten.

”Den er udgivet under creative commons licens og distribueret via The Pirate Bay. Fuldt lovligt,” siger Henrik Moltke, der sammen med Ralf Christensen og Andreas Johnsen står bag filmen.

Nemmest

"Det var den nemmeste og mest effektive måde at få den ud til målgruppen," siger han.

Creative Commons-licensen gør det ifølge Henrik Moltke muligt for forfattere, musikere og andre kunstnere at gradbøje, hvor frit andre må benytter deres materiale.

På den måde kan musikere og filminstruktører hurtigt sprede musik og film og satse på royalties fra eksempelvis radio- eller tv-stationer, som vil bruge produktet.

Det kan eksempelvis ske gennem verdens største torrentsite, PirateBay.org.

Good Copy Bad Copy blev i første omgang vist på DR2. Da filmen var vist, valgte instruktørerne at sprede filmen på PirateBay fordi den på den måde forventede, at filmen ville nå ud til mange flere.

”Det gjorde vi for at skabe buzz og reklame omkring den, og det virkede over al forventning,” siger Henrik Moltke.

Har sikret mersalg

Henrik Moltke er sikker på, at det er den nemme tilgang til filmen, som har gjort mersalget til udlandet muligt.

Efterfølgende har de tre nemlig solgt filmen til eksempelvis finsk og svensk tv på traditionelle broadcastvilkår, og et tysk regeringsorgan har købt rettighederne til at udgive filmen på dvd som undervisningsmateriale, fortæller han.

Men nu frygter han, at...fortsættes

...blokeringen af PirateBay kan ødelægge denne indtjeningsmulighed for andre, fordi det med spærringen bliver umuligt at tilgå materialet via den populære torrentside.

Kan ikke nå ud til folk

”Det gør jo, at jeg ikke har mulighed for at nå så mange mennesker som muligt med denne her film. Og jeg vil jo gerne have, at de downloader den, for det er godt for mig,” siger Henrik Moltke.

Ved at tillade spredningen af filmen øges chancen for, at den havner på det rigtige skrivebord hos en udenlandsk tv-station via anbefalinger, forklarer han.

"Jeg synes, det har været genialt for os. Vi er ikke Hollywood. Vi er forholdsvis ukendte og har udgivet en smal film, der ikke har de store chancer på det traditionelle marked. Det har hjulpet os utroligt meget," siger Henrik Moltke.

Fogedforbud skal beskytte mennesket

Det er dog ikke alle rettighedshavere, der har den samme positive holdning til Pirate Bay.

Klaus Kjellerup, musiker og komponist i popbandet Danser Med Drenge, der har deres eget pladeselskab Glad Grammofon, kan ikke se det store problem i fogedrettens forbud mod at give adgang til PirateBay.

”Hvis PirateBay ikke selv vil stoppe ulovlighederne, så må de folk, der har rettighederne, have en mulighed for det. Mange af dem har jo selv investeret i deres musik, og skal leve af at sælge den. Men PirateBay erklærer på sit website, at man er ligeglad. Det er måske lige højrøvet nok at erklære på forhånd, at man nægter at tage hensyn” siger Klaus Kjellerup.

Han fortæller, at han er ivrig modstander af overvågning og regulering af internettet fra statens side.

Men han ser ikke fogedforbuddet som censur eller en overtrædelse af ytringsfriheden.

”Det er det ikke. Det er private mennesker og private firmaer som vores, som sikrer deres varer imod plyndring,” siger Klaus Kjellerup.

Ifølge Klaus Kjellerup kan sagen sammenlignes med en tøjbutik, som forærer tøj væk, der er stjålet i andre butikker. De bestjålne butikker kan så...fortsættes

..ringe til politiet og få ulovlighederne stoppet.

”Krænker det hælernes eller tyvenes ytringsfrihed?" spørger han.

Kan have glæde

Klaus Kjellerup erkender dog at kolleger kan have glæde af at distribuere deres materiale gratis over internettet som promotion.

Det kan ifølge Klaus Kjellerup eksempelvis ske på legale sites som iTunes, YouTube eller MySpace.

Orkesteret benytter selv nogle af de sider, fortæller han.

"Men sider som PirateBay, der eksisterer med det formål at hjælpe brugerne til ulovlig kopiering, bør kunne stoppes, fordi de holder hele markedet for legale downloads nede. Det legale marked vil få et boost af det. Der er jo ikke mere nogen tekniske undskyldninger for ikke at betale for de musikdownloads, man forbruger. Det er kun et spørgsmål om prisen,” siger Klaus Kjellerup.

Han fortæller, at et andet problem er, at det kun er iTunes der er fremme i skoene.

De andre legale downloadsider er for dårlige til at markedsføre sig.

Han peger på at både TDC og Bilka godt kunne være bedre.

”Men det er, fordi det er secondary business for dem alle sammen. Bilka har en anden glimrende forretning, de kører. Og det har TDC jo altså også - og iøvrigt også iTunes,” siger Klaus Kjellerup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere