Computerworld mener: For 10 år siden fik internettet sit mainstream-gennembrud som et verdensomspændende medie på computeren.
Nu ruller den næste bølge for alvor: Internettet er computeren.
Visionen om software og data på nettet er ikke ny, men nu investerer giganter som Google, IBM, EMC, Oracle og Microsoft milliarder i selskaber og teknologier, der realiserer visionen.
Gartner forudsiger i en rapport, at den gennemsnitlige årlige vækstrate inden for netbaseret software – Software-as-a-Service (SaaS) – vil være 22,1 procent. Det er mere end det dobbelte af det totale marked for virksomhedssoftware.
Forfatteren Nicholas Carr, manden bag “Does IT Matter?”, mener i sin seneste bog, at udviklingen kan få virksomhedernes it-afdelinger til at blive drastisk reduceret eller måske helt forsvinde.
Paradigmeskift
Vi befinder os med andre ord i et paradigmeskift, som vil medføre fundamentale forandringer for både brugere og leverandører af it.
Selvom privatbrugere allerede i dag benytter online-kontorpakker som Google Apps og Zoho i stor stil, har erhvervslivet indtil videre været noget tilbageholdende. Frygten for sikkerhedsbrister og manglende stabilitet er blandt de relevante bekymringer.
Men ifølge analytikerne er problemerne ved at blive løst, og nu flytter de forretningskritiske applikationer og systemer også på nettet.
Analysehuset IDC vurderer, at tiden nu er moden for virksomhederne til at stå på den seneste it-udviklingsbølge og udnytte fordelene, som især handler om væsentlige besparelser.
Og hvorfor ikke?
Simpelt stik i væggen
Tanken om, at it leveres som en service via et simpelt stik i væggen – nøjagtig som med strøm – er tiltalende. Hvis konceptet holder, kan det åbne for en større grad af outsourcing af virksomhedens it, så der kan fokuseres på kerneforretningen.
Mens den individuelle tilpasning fortsat er et relativt ubeskrevet kapitel, hvor der er flere spørgsmål end svar, vil de fleste it-standardydelser snart kunne være webbaserede.
Blandt de mest interessante perspektiver er, at den netbaserede forretnings-it gør medarbejderne langt mere mobile.
Pludselig kan man tilgå applikationer og data fra en hvilken som helst computer eller digital enhed, der er koblet på nettet, og deling af dokumenter, regneark og tegninger bliver dermed også langt lettere.
Collaboration er et ord, de fleste virksomhedsledere ynder at bruge. Her er den teknologiske nøgle.
Dansk erhvervsliv står godt positioneret til at få konkurrencefordele ud af udviklingen.
It-leverandørerne satser især på at betjene klodens 64 millioner virksomheder med færre end 500 medarbejdere. Dem findes der rigtigt mange af her i landet.
Tænk nu over strategien
Men det kræver samtidig, at de danske virksomheder gennemtænker deres fremtidige it-strategi og nøje overvejer, hvor fordelene ved den netbaserede it opvejer ulemperne ved at skulle gøre op med års udvikling af egne systemer og løsninger.
Bølgen ruller allerede nu, så det danske erhvervsliv bør frem for alt undgå at se passivt til og dermed risikere, at potentielle forretnings-muligheder skylles væk.
Eller over til konkurrenten.