Artikel top billede

"Vi deler alle ansvaret for it-sikkerhed," siger FBI's tidligere it-sikkerhedschef, Howard A. Schmidt, som er i København i forbindelse med Dansk IT's konference IT-sikkerhed 2008. Foto: Mikael Rieck

Total mørklægning af nettet er helt urealistisk

Interview: Internettet kan ikke lægges ned af ét samlet angreb. Det kan ikke lade sig gøre, og ingen har interesse i det, fastslår FBI's tidligere it-sikkerhedschef, Howard A. Schmidt.

Frygten for at hele samfundets informationsplatform bryder sammen er ubegrundet.

"Det er ikke muligt, og ingen - heller ikke terrorister - har interesse i, at det sker."

Det siger Howard A. Schmidt, som i disse dage gæster København i forbindelse med Dansk IT's konference IT-sikkerhed 2008.

Howard A. Schmidt er ikke en Mr. Anybody, især ikke inden for it-sikkerhed.

Han har været it-sikkerhedschef i US Air Force, Microsoft, eBay og FBI, og blev efter angrebet på World Trade Center i 2001 særlig udpeget rådgiver om internetkriminalitet for Det Hvide Hus, personligt udnævnt af præsident George W. Bush.

I dag driver han sit eget it-sikkerhedsfirma, R&H Security Consulting, der samarbejder med regeringer og virksomheder over hele verden.

Topchefer frygter nedbrud

I en rapport fra erhvervsorganisationen The Business Roundtable, der består af topchefer fra store amerikanske virksomheder, regner en række ledere ellers med, at der er risiko for, at internettet bryder sammen i løbet af de næste ti år på grund af virus, hackere eller terrorister.

Men internettet er ikke en enkelt organisme, forklarer den tidligere FBI-sikkerhedschef.

"Internettet er ikke andet end netværk og netværk og netværk. Hvis et angreb rammer mig, logger jeg bare af nettet. Jeg kan isolere og beskytte mig selv.

Jeg kan stadig fungere internt, selv om jeg midlertidigt mister mulighed for at kommunikere med den øvrige verden," siger han.

Terrorister bruger også nettet

At terrorister ville prøve at ødelægge nettet, hvis de kunne, regner han for meget lidt sandsynligt.

"De har lige så meget brug for

interview fortsat

nettet som os andre, så de vil ikke rette et angreb, der sigter på at lægge hele nettet ned.

Det vil ikke gavne dem at ødelægge hele infrastrukturen, som de netop skal bruge til deres egen kommunikation og til at udøve deres overvejende økonomiske kriminalitet," siger Howard A. Schmidt.

De største trusler på nettet handler i dag mere om stjålne identiteter og økonomisk kriminalitet, mener han.

Det største problem med at bekæmpe for eksempel phisherne, altså dem der lokker penge ud af folk ved hjælp af falske hjemmesider og emails, er ikke at finde dem.

Problemet er, at der simpelthen ikke er politifolk nok i verden til at efterforske alle sagerne.

"Det største problem er de ressourcer, vi bruger på at komme efter dem. En enkelt lille østeuropæer på en netcafé, der bedriver phishing, involverer politifolk over hele verden.

Derfor handler det om at reducere vores sårbarhed overfor net-kriminalitet. Jeg er ikke så optaget af, hvor mange kriminelle, vi får fanget, men afhvordan vi øger sikkerheden, så deres kriminalitet bliver umulig for dem at udføre," siger Howard A. Schmidt.

Bot-net en reel trussel

En anden betydelig trussel på nettet i dag er bot-nettene. Og de er svære at bekæmpe, erkender Howard A. Schmidt.

Her handler det i første omgang om, at den enkelte bruger, gammel som ung, gebærder sig sikkert på nettet, så man ikke uforvarende kommer til at gøre sin egen computer til del af et bot-net.

"Ellers risikerer du at blive...

en del af et større problem. Bot-nettene er en reel og stor trussel i dag," siger han.

Bot-nettene skal ifølge Howard A. Schmidt bekæmpes dels af internetudbyderne, der skal lukke for de computere, der er inficeret.

Dels skal it-virksomhederne udvikle systemer, der kan reparere sig selv. Og endelig skal vi selvfølgelig finde de ansvarlige og retsforfølge dem, mener han.

"Men den allerstørste trussel er at tro, at sikkerhed er de andres ansvar. Når det handler om it-sikkerhed, er det et ansvar, vi alle deler.

Regeringen har ansvar for at oplyse borgerne om sikkerhedsrisici og for at fange forbryderne.

Virksomhederne skal udvikle sikker software og sikre produkter.

Men vi skal selv sørge for at sikre vores egne computere," siger Howard A. Schmidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere