Formand Jan Helmer fra fagforeningen DJØF Privat kalder beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens nylige udkast til et lovforslag imod jobkarteller en halv sejr.
"Det er en halv sejr, fordi det sætter virksomhederne under pres på det her område, men vores holdning er stadig, at virksomhederne blot kan bruge kunde og konkurrenceklausuler i stedet jobkartel-aftaler," siger han.
De her aftaler går ud over væksten og medarbejderne, mener han.
"Gazella-virksomheder får problemer med at skaffe arbejdskraft, fordi store etablerede virksomhederne har låst medarbejderne. Det svækker mobilitet," siger han.
Nu alle medarbejdere
Jan Helmer er stærkt utilfreds med at den nye lov pludselig gør det muligt at binde ikke-betroede medarbejdere til jobbet.
"Det bliver nu muligt at presse almindelige lønmodtagere ind i de her aftaler. Selvom de kan sige nej, kan de jo blive presset. Hvis du vil have det her job, så er det på de her betingelser, ellers får du ikke jobbet." siger Jan Helmer om presset fra arbejdsgiverne.
Især fordi funktionærloven i forhold til kunde og konkurenceklausuler klart siger, at klausuler kun må bruges i forhold til betroede medarbejdere, ser Jan Helmer det som en klar forringelse af lønmodtagernes vilkår.
Endelig finder Jan Helmer det mildt sagt underligt, at jobkarteller indgået efter vedtagelsen af loven frem til 1. august 2008 vil være lovlige, også uden medarbejdernes viden.
"En lang række medarbejdere vil fortsat blive stavnsbundet efter det her lovforslag vedtages. Vi havde ellers ministerens ord for, at han ville aftalerne til livs hurtigt," siger han.
DF: Kan bare sige fra
Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted Dansk Folkeparti mener slet ikke, der er tale om at flere lønmodtagere bliver underlagt klausuler.
Eller at der skulle være tale om en forringelse.
"De (red. lønmodtagerne) kan jo bare sige nej. For de skal jo spørges" siger Bent Bøgsted.
Han mener ikke, at fagforeningerne skal bestemme om folk vil sige ja eller nej til en aftale.
Med hensyn til hvorfor aftalerne indgået inden 1. august er lovlige, har han ikke på nuværende tidspunkt nogen kommentarer til.
"Det vil jeg lige se nærmere på og tale med ministeren om," siger han.