ComputerViews: De er der igen i år.
2.500 af verdens vigtigste beslutningstagere – 27 stats- og regeringschefer, 113 ministre og topfolk fra de fleste af verdens 1.000 største virksomheder.
I fem dage diskuterer de på 240 formelle sessioner og under endnu flere uformelle diskussioner verdens problemer under overskriften ”The Power of Collaborative Innovation” eller ”Kraften i samarbejde om innovation”.
Topmødet World Economic Forum er i gang i den schweiziske by Davos.
Soler sig i blitz-lysene
It-branchens topfolk, som Bill Gates fra Microsoft, Sergey Brin fra Google, Craig Barret fra Intel, Henning Kagermann fra SAP og John Chambers fra Cisco er de seneste år blevet vant til at kunne sole sig i mediernes blitz og kamera-lamper alene fordi informations-teknologien har fyldt så meget på dagsordenen i Davos.
Men ikke i år. De mange sessioner er næsten kemisk renset for teknologi-emner.
De fem hovedtemaer er:
* Konkurrence mens vi arbejder sammen
* Håndtering af den økonomiske usikkerhed
* Interesser på tværs af verdens forskelle
* Udforskning af naturens nye grænser
* Forståelsen af forandring i fremtiden
Teknologien er overalt
Der står godt nok ikke it nogen steder – men der er alligevel en duft af teknologi.
Og Financial Times mediereaktør, Andrew Edgecliffe-Johnson forklarer, at der er tale om meget mere end en snært.
”Teknologien bliver central. Sidste år var der en masse larm om Second Life, og hvordan vi alle vil drage rund med vores avatar. I år er der meget mere fokus på bundlinien. Hvad kan teknologien gøre for at løse de problemer, vi står overfor?”.
It er rykket ind som en del af løsningen på dagsordenens problemer.
En tendens som også fremgår af det aktuelle regeringsgrundlag i Danmark - det land, som tænketanken World Economic Forum og eliteforretningsskolen Insead selv har kåret som verdens mest netværksparate land.
Konkrete arbejdspunkter
It er blevet til konkrete arbejdspunkter under de forskellige ministerier og uden en samlet indsats eller program for at holde føringen.
Men i sidste uge advarede professor Bruno Lanvin fra Insead Danmark mod at hvile på laurbærrene.
Det samme gjorde lederen af OECDs Information Economy Group Graham Vickery, da han tirsdag talte til godt 80 danske it-ledere, der var samlet i Roskilde til konferencen CIO Challenges 2008, som blev arrangeret af Dansk IT.
Her understregede Graham Vickery vigtigheden af at holde fast i og udvikle den indsats, der bragt Danmark i den digitale front.
På samme konference greb manager Steen Christensen fra Rambøll Management til 2007-udgaven af IT i Praksis, da han talte om modenhedsniveauet for det it-strategiske arbejde i private danske virksomheder.
38 procent af virksomhederne anser ikke it for at være strategisk.
43 procent sætter etiketten forretningsmæssig it på sig selv.
Og kun 19 procent har en egentlig it-ledelse eller it-governance, der gør det sikkert at tage it af dagsordenen.
Gates og den kreative kapitalisme
Tilbage i Davos understregede Bill Gates tendensen om at tage it af dagsorden som et emne, der skal ”italesættes” og i stedet betragte it som værktøj til at løse problemer.
Bill Gates tale handlede om kreativ kapitalisme, der skal bygge bro mellem verdens rige og fattige i et samarbejde mellem borgere, virksomheder og regeringer og kun med en duft af teknologi som værktøj til at hjælpe.
Til gengæld er Bill Gates mulighed for at hjælpe verdens fattige jo i den grad skabt af it købt og anvendt af verdens virksomheder.