Den velbevarede hemmelighed om, at it er interessant, kreativt, innovativt og taler til enhver, er på vej ud.
Det hjælper kampagnefremstødet, Future People, med.
PR-kampagnen er skabt af it-vest i samarbejde med it-institutterne ved de danske universiteter.
Med en fælles stand på Danmarks største uddannelsesmesse 'Uddannelse uden Grænser' i januar og februar vil universiteterne opfordre flere unge til at vælge en videregående it-uddannelse.
Og det første arrangement i Herning har allerede været en succes.
"Interessen fra de unge har været rigtig god. Standen var fuldstændig booket op," siger Gitte Møldrup, direktør for it-vest, der er et samarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.
Målet er i løbet af de kommende fire uger at komme i kontakt med så mange som muligt af de 35.000 gæster, der vil besøge Uddannelse Uden Grænser.
Direkte dialog
Med satsningen kommer de danske universiteter erhvervslivet i møde.
"Vi mangler at besætte 5.000 it-stillinger, og mange virksomheder må af den grund nu sige nej til ordrer. Det er af afgørende betydning for Danmarks konkurrenceevne, at flere unge studerer it, så universiteternes fælles it-stand er et super tiltag, som jeg hilser velkomment.
It er ikke kun for nørder, men også for unge, som vil ændre verden, rejse og opleve noget nyt," siger Jakob Lyngsø, administrerende direktør for IT-Branchen.
Men også på kampagnens hjemmeside bliver der satset på direkte dialog mellem kommende og nuværende it-studerende.
På www.future-people.dk vil it-studerende skrive blogs om hverdagen på it-uddannelserne, og læserne kan stille spørgsmål og skrive med de studerende.
Desuden skal de unges opmærksomhed fanges gennem spillet übercool, der skal udrydde fordomme om it og it-uddannelser.
Samarbejde
Future People samarbejder med andre initiativer, der også prøver at gøre it-faget mere attraktivt for de unge.
Dansk Erhverv og IT-Branchen er gået sammen om en lignende satsning, der de næste tre år skal styrke de unges valg af it-studier og karrierer i it-virksomhederne.
Et hold af rollemodeller fra it-virksomheder skal systematisk og over hele landet møde de unge på gymnasier, HHX, HTX og på uddannelsesmesser.
It-branchen har valgt uge 46 som koordineret praktikuge for alle unge i 9. klasse.
Desuden er it-natten - arrangeret af IT-Branchen og ITEK - et arrangement, hvor gymnasieelever har mulighed for at komme på besøg hos forskellige it-virksomheder, møde unge it-medarbejdere og se hvad der foregår i danske it-virksomheder i dag.
"Vi samarbejder blandt andet med ITEK og IT-Branchen i den forstand, at vi holder hinanden koordineret. Men det er ikke det samme initiativ," siger Gitte Møldrup fra it-vest.
Fælles initiativ en fordel
Hun mener, at det kan være en fordel at gå sammen om et fælles initiativ.
"Det kunne være fedt, hvis der kom et fælles initiativ fra ministeriet, hvor alle initiativer blev samlet. Men indtil videre gør vi det for egne midler, initiativ og arbejdskraft," udtaler Gitte Møldrup.
Jacob Lyngsø er til gengæld mere end tilfreds med samarbejdet og koordineringen.
"Det ene er med udgangspunkt i universitetsverdenen, det andet er med udgangspunkt i virksomheder. Det, der er øvelsen, er at vi kommer så bredt ud som muligt jo flere vi er. Vi holder hinanden fuldstændig i hånden i det her," siger han.