Movia, der står bag den offentlige transport på Sjælland, Lolland og Falster vil lade én af selskabets 590 buslinjer indgå i et pilotprojekt om brugen af det omstridte Rejsekort, der er et chipbaseret smart card.
"Vi har besluttet at gennemføre et meget begrænset pilotforsøg med få DSB-stationer og en enkelt buslinje for at komme ud af laboratoriet," fortæller Johannes Sloth, administrerende direktør i Movia, til Computerworld.
Movia er klar til at deltage med busserne, "når der er en acceptabel driftsstabilitet og businstallationerne er godkendt."
"Det forventer jeg sker i nærmeste fremtid. Indtil da er der ingen eksterne brugere, der er rejsekortkunder i busserne," konstaterer Johannes Sloth.
Movia har ellers været meget afvisende overfor at begynde at begynde at bruge det omdiskuterede Rejsekort i busserne.
Systemet bag Rejsekortet har ifølge Movias administrerende direktør Johannes Sloth hidtil været for ustabilt til, at han ville udsætte buspassagererne for det.
Vift med Rejsekortet
Rejsekortet er et lille chipbaseret plastickort, hvorpå der er indsat et beløb.
Inden man stiger på bussen eller toget, skal man registrere sig ved at vifte kortet foran en stander på stationen.
Når rejsen slutter, gør man det samme igen, og så beregner systemet, hvor meget turen har kostet og trækker beløbet på kortet.
Formålet er at gøre rejser gennem flere takstzoner og med forskellige transportmidler lettere og mere overskuelig for passagererne.
Systemet skulle have startet testkørslerne sidste sommer, men testen blev udskudt i fem måneder.
I december gik startskuddet for en omfattende test af Rejsekortet, men ambitionerne blev hurtigt sænket markant. Eksempelvis er den oprindelige teststrækning fra Taastrup til Holbæk blevet indskrænket til Roskilde-Tølløse.
Hvert dag stiger i alt omkring 620.000 passagerer på Movias 1.352 busser, der kører på de 590 linjer.
Landsdækkende i 2009
Rejsekort A/S er stiftet af HUR (nu Movia), DSB, Ørestadsselskabet, Storstrøms Amt, Vestsjællands Amt, Vejle Amts og Nordjyllands Trafikselskab.
De første aflæsningsstandere til det elektroniske rejsekort er for længst installeret på Sjælland. Spæde pilotforsøg er begyndt i Roskilde-området. På Sjælland skal Rejsekortet være fuldt funktionsdygtigt i år og i 2009 skal systemet efter planen være landsdækkende.
Leverandøren bag Rejsekort A/S er et konsortium bestående af konsulentvirksomheden Accenture og den franske elektronikkoncern Thales.
I 2009 er det planen, at Rejsekort-systemet skal afløse den traditionelle billettering over hele landet.