EU-Kommissionen fortsætter kampen mod skævvredne konkurrenceforhold på det europæiske it-marked og retter igen det tunge juridiske skyts mod den amerikanske softwarekæmpe Microsoft.
To nye undersøgelser skal afdække, om Microsoft misbruger dets dominerende markedsposition til at knægte konkurrenterne.
Den første undersøgelse udspringer af en to år gammel klage fra ECIS (European Committee for Interoperable Systems) og handler om interoperabilitet.
ECIS blev grundlagt i 1989 og er en non-profit organisation, der kæmper for øget interoperabilitet i it.
Blandt medlemmerne er flere Microsoft-rivaler. Heriblandt IBM, Red Hat, Oracle og Sun Microsystems
Nordmænd bag klage
Den anden undersøgelse kredser om såkaldt "bundling", hvor Microsoft beskyldes for unødvendigt at binde anvendelsen af forskellige softwareprodukter sammen med dets meget udbredte Windows-styresystem.
Den undersøgelse er baseret på en klage fra det norske browser-firma Opera. Nordmændene ønsker, at Microsoft fjerner internetbrowseren Explorer fra Windows, eller at Microsoft åbner op for en række alternative browsere til styresystemet.
Opera hævder, at nye lukkede teknologier i Explorer holder andre browsere - heriblandt Operas egen - tilbage, da det ikke overholder bredt accepterede internet standarder.
EU ser også nærmere på andre af Microsofts softwareprodukter, heriblandt desktop search og Windows Live.
Det er to produkter, som "Kommissionen er blevet gjort opmærksom på, der måske uretmæssigt bindes sammen med Windows", som det lyder fra EU-Kommissionen.
De to undersøgelser kommer godt fire måneder efter, at Microsoft tabte en meget omtalt appelsag, som stadfæstede EU-Kommissions monopol-dom over selskabet fra 2004.
September-dom banede vej
Med dommen i september stod det klart, at Microsoft ulovligt havde bundet dets Media Player-software sammen med Windows.
Samtidig blev Microsoft skoset for ikke at offentliggøre tilstrækkelig information, så eksempelvis andre virksomheder med serversoftware på paletten kunne tilbyde produkter, der til fulde kunne integreres med Windows.
Enden på striden blev, at EU tvang Microsoft til at gøre sine tekniske specifikationer for work group-servere tilgængelige for konkurrenterne for at sikre interoperabilitet.
Det er disse afgørelser, som har givet EU-juristerne blod på tanden, og nu får dem til at afprøve, hvor vidtrækkende konsekvenser september-dommen kan få.
Går efter Microsofts kerneforretning
Det bemærkelsesværdige ved de to nye undersøgelser er, at det denne gang ikke handler om perifære forretningsområder for Microsoft.
Derimod er monopolanklagerne rettet direkte mod Microsoft kerneteknologier og kerneforretningsområder.
Det helt centrale objekt i EU's to nye undersøgelser bliver således Microsoft Office, som er verdens absolut mest udbredte kontorpakke og et af de produktområder, som Microsoft tjener kassen på.
Konkurrenterne mener, at Microsoft er for tilbageholdne med information om filformater og anden teknologi i Office, som gør det svært for dem at udvikle softwareprodukter, der smertefrit kan udveksle informationer med kontorpakken.
Det giver Windows-styresystemet en unfair fordel, da rivaliserende operativ-systemer har svært ved at køre Office-applikationerne, mener klagerne.
OOXML under lup
EU stiller også skarpt på Microsofts dokumentformat Open Office XML. Undersøgelsen skal afsløre om "OOXML er tilpas interoperatibel med konkurrenternes produkter," som EU-Kommissionen skriver.
Derudover vil EU også undersøge de tætte forbindelser mellem Microsofts e-mail-produkt Outlook og Exchange. EU retter samtidig søgelyset mod Microsoft kerneteknologi for internetbaserede applikationer, .Net.
Endelig skal undersøgelsen afsløre, om der er tale om urent trav, når Microsoft binder dets Internet Explorer-browser sammen med Windows-styresystemet.
Alt i alt betyder det, at der igen lagt op til et langvarigt juridisk slagsmål, og Thomas Vinje, talsmand for ECIS, mener, at Microsoft har god grund til bekymring, da de nye sager kredser om kerneområder i Microsofts strategi
"Sagen har potentialet til at ændre softwarebranchen og give kunder sand valgfrihed inden for desktop operativsystemer og programmer," siger han til BusinessWeek.
Microsoft vil samarbejde
Microsoft har meddelt, at selskabet vil samarbejde fuldt ud i undersøgelsen.
"Vi er dedikeret til at sikre, at Microsoft optræder i fuld overensstemmelse med europæisk lovgivning og vores forpligtigelser, som de blev fastlagt i EU's afgørelse fra september 2007," skriver Microsoft i en meddelelse.
Det er endnu for tidligt at spå om udfaldet af EU's to nye undersøgelser af Microsoft, men det er et godt eksempel på den lyst til handling, som EU-systemet har fået siden Microsoft-afgørelsen i september.
EU er således gået i kødet på en lang række teknologifirmaer, der beskyldes for at overtræde konkurrencelovgivningen.
Udover Microsoft har virksomheder som Qualcomm, Intel og Google fået EU-systemets nye selvtillid at mærke, og de er alle underkastet EU-undersøgelser i øjeblikket.