Artikel top billede

Danske it-aktier har tabt 4,5 mia. kroner i værdi

En voldsom nervøsitet blandt investorerne sætter i øjeblikket præg på it-aktierne. Danske it-aktier på OMX har samlet tabt en markedsværdi på 4,5 milliarder siden 1. november. Yderligere tab i vente.

Se listen over, hvor meget de danske aktier har tabt i værdi siden 1. november 2007

Lige siden de økonomiske bulletiner i begyndelsen af november udsendte budskaber om en forestående recession i amerikansk økonomi, har danske it-aktier været ude på en sand og tilsyneladende endnu uafsluttet rutsjetur.

Alene siden 1. november har de danske aktier noteret på OMX-børsen tabt en samlet markedsværdi på 4,5 milliarder kroner, viser en opgørelse af aktierne med udgangspunkt i mandagens lukkekurser.

Heller ikke de mindre it-selskaber på den mindre Firsth North-børs undgår store tab.

Nedtur ikke slut endnu

Og ifølge redaktør og direktør Morten W. Langer fra Aktieugebrevet er nedturen slet ikke ovre.

Alle tegn peger i retning af en recession i amerikansk økonomi, vurderer han.

"Aktierne er faldet med 20-23 procent, hver gang vi har oplevet en recession i amerikanske økonomi. Og indtil videre er de kun faldet med 10 procent," siger Morten W. Langer.

Den store nedtur blandt it-aktiverne anføres af Simcorp, der siden 1. november har oplevet et kursfald på 33,59 procent.

Men også Columbus IT Partner (-25,77 procent), Mondo -30,5 procent), Rovsing (-35 procent) har oplevet kraftige kursfald.

Morten W. Langer fortæller, at aktiemarkedet for tiden er præget af en neglebidende nervøsitet for, hvad der sker med den amerikanske økonomi i de næste tre til seks måneder.

Nervøsiteten går i særlig grad ud over de mindre aktier og dermed også de danske it-aktier.

De professionelle investorer er ifølge Morten W. Langer i øjeblikket ved at reducere deres beholdning af aktier. Og det typiske mønster er at beholde de store, likvide aktier.

Tvangssalg påvirker

Det kan eksempelvis være Novo Nordisk-aktien, der er nogenlunde immun over for en økonomisk afmatning.

Samtidig påvirkes kurserne over en bred kamp af stadig flere tvangssalg.

Men selv om it-aktierne her i optakten til det ventede økonomiske stormvejr taber terræn, forventer Morten W. Langer også, at de vil være de første til at bide sig fast på en ny opsvingsbølge:

"Ved næste optur vil it-aktierne komme i førertrøjen igen," siger han.

Billedet er nemlig et helt andet end i 2000.

"Modsat ved årtusindeskiftet er it-selskaber præget af solide nøgletal, solide balancer og pæn vækst. De er mere finansielt velpolstrede og i det hele taget handles it-aktier i dag på niveau med aktier fra andre brancher," siger Morten W. Langer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere