Pas på dine netbanksnøgler og brugernavne. Endnu et botnet er blevet sat til leje, og denne gang er det et af underverdenens mest avancerede.
"Man er nødt til at have respekt for fjenden. Det her er en gruppe med mange forskellige kompetencer," siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.
Han taler om bagmændene bag Storm. Storm er et botnet, altså et netværk af inficerede computere, der tilsammen har en enorm computerkraft til at angribe andre computere, til at udsende spam eller til phising. Inficerede computere kaldes zombier.
Nu skriver Forbes, at der er beviser for, at Storm bliver udlejet, hvilket Peter Kruse kan bekræfte.
Han mener, at botnettet har været lejet ud de seneste to måneder. Blandt andet har netværket været brugt til aktiespam og til at fiske efter bankkontoer.
Strategiske bagmænd
I november fortalte Peter Kruse Computerworld, at Storm-netværket var blevet delt op i fem undernetværk.
På det tidspunkt var netværket på fem-syv millioner computere, og det var begyndt at blive tungt.
Under-inddelingen er ikke tilfældig.
For eksempel har bagmændene samlet de computere, der er bedst til spam i en gruppe, mens kraftige servere måske er placeret i en anden.
Underinddelingen er det skridt, der for alvor har gjort det muligt at tjene penge på udlejning af botnettet.
Det viser, ifølge Peter Kruse, at bagmændene tænker strategisk.
"Det er umuligt at forudsige, hvad de gør. De er strategiske og arbejder ud fra en plan. Det gør dem til en speciel trussel," siger han.
Snuden væk
Noget af det interessante ved Storm er, at det bygger på peer-to-peer. Alle computere i netværket kan både sende og modtage, og det er derfor ikke på samme måde afhængig af en central server.
"Storm er så godt skrevet, at vi ikke aner, hvordan vi får det til at forsvinde," siger den berømte sikkerhedsekspert Bruce Schneier til Forbes.
"Normalt finder vi den kontrollerende maskine og bomber den. Det her har ingen kontrollerende maskine."
Peter Kruse fortæller, at botnettet også er farligt, fordi det har en indbygget tyverialarm. Sammen med andre sikkerhedsfirmaer forsøgte CSIS at bryde ind i botnettet for at afdække, hvordan dens infrastruktur var bygget op. Kort efter blev CSIS' computere angrebet.
"Vi fik en besked: Snuden væk," siger Peter Kruse.
Han mener, at banden hører hjemme i Rusland eller et andet land, der tilhører det tidligere Sovjetunionen. Gruppen råder over så mange evner, at der må være mindst fem personer.