JavaOne: Nyt logo og Java på desktoppen

Suns Java-konference bød på et nyt Java-logo og en mulighed for at få Java ind på skrivebordet. Ny portal og aftaler med pc-producenter skal give skrivebords-Java et skub fremad. Javas enterprise-platform skal åbnes op med mulighed for at benytte andre sprog end bare Java. Og sprogets opfinder, James Gosling, gør sig tanker om Java som open source.

Nyt logo

JavaOne er Suns årlige Java-konference, og Java er som marked betragtet åbenbart blevet så stort, at de forskellige spillere skal have hver sin konference. IBM, som var en af sidste års hovedsponsorer, var kun sporadisk repræsenteret i år, og det skyldes tilsyneladende, at firmaet sparer på krudtet til sin egen WebSphere-konference.

Java er efterhånden blevet en mainstream-teknologi, og det arkitektur-baserede miljø, hvor sprog og afvikling er standardiseret, står ikke alene længere. Microsofts .Net-teknologi bygger på samme ideer, om end denne unge platform endnu kun findes til Microsofts egne miljøer.

Mainstream-teknologi har da også sjældent de store revolutioner at byde på, og bedømt på afstand var det da heller ikke de store overraskelser, som konferencen kunne byde på.

Nyt logo
På markedsføringssiden har Java fået et nyt logo. Det skulle ifølge Sun være, fordi det ældre logo ikke kunne optegnes pænt på mobiltelefonernes små skærme. En ny portal, Java.com, er det også blevet til. Denne portal retter sig imod slutbrugerne, og ikke udviklere.


Det splinternye logo.
Her kan helt almindelige brugere få hjælp til Java, og Java-afviklingsmiljøet JRE kan simpelthen downloades og installeres automatisk via Java.com. Det fantastiske her er desværre nok, at det har taget Sun mange år at opnå en grad af brugervenlighed, som svarer til det de fleste andre softwarehuse har kunnet levere i lang tid.

Men nu virker det som om Sun vil gøre et seriøst forsøg på at komme ind på de almindelige brugeres skriveborde. Udover Java.com har Sun indgået en aftale med Hewlett-Packard og Dell.

Sammen med Java-glade IBM står disse producenter for en betragtelig del af pc-markedet, og den store udbredelse gør det mere attraktivt at skrive almindelige pc-programmer for Java-udviklerne.

J2EE med PHP

J2EE med PHP
En forsat ambition for Sun og andre ledende Java-spillere, er at trække flere udviklere ind på platformen. Det er i særdeleshed den succesfulde, men slemt komplicerede enterprise-platform J2EE (Java 2 Enterprise Edition), som det drejer sig om.

I samarbejde med blandt andre firmaet Zend, der har en finger med i spillet af udviklingen af web-scriptingsproget PHP, vil Sun forsøge at gøre platformen tilgængelig for andre sprog end Java. Sun har nok skelet til Microsoft, som i markedsføringen af .Net har slået en del på tromme for platformens sprog-uafhængighed.

Java er dog ikke helt jomfruelig i denne sammenhæng. Skrivebordsversionen J2SE har eksempelvis tætte forbindelser til sprog som Python og JavaScript, der viser, at det ikke er så slemt at skabe bindinger i mellem Javas klassebiblioteker, og andre sprog end Java.

Det er sikkert det store kontingent af PHP-webudviklere, som Sun har i tankerne med alliancen med Zend. Mediemanden og teknologi-guruen Tim O'Reilly spår, at Java-miljøet kan forøges med tre millioner udviklere fra scripting-miljøet.

Open source Java - eller hvad
Den efterhånden sædvanlige diskussion om ejerskabet til Java har også været oppe at vende i forbindelse med JavaOne, men ideen om at gøre Java til open source får nu støtte fra en vægtig stemme - nemlig sprogets ophavsmand, James Gosling.

Gosling siger, at han godt kan se fordele i at benytte open source-licenser til Java, helt eller delvis, men at tanken om at andre firmaer kan bryde specifikationen, helt lovligt, skræmmer ham. Han hentyder til Microsofts Java VM, som implementerede ikke-standardiseret funktionalitet. Sun har ikke officielt skiftet standpunkt på området.

Der er mere reportage fra JavaOne i det kommende PC World nummer 8.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Manager

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

2nd level IT-supporter

A/S Vestfrost Solutions

IT-systemadministrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere