Nyt logo
JavaOne er Suns årlige Java-konference, og Java er som marked betragtet åbenbart blevet så stort, at de forskellige spillere skal have hver sin konference. IBM, som var en af sidste års hovedsponsorer, var kun sporadisk repræsenteret i år, og det skyldes tilsyneladende, at firmaet sparer på krudtet til sin egen WebSphere-konference.
Java er efterhånden blevet en mainstream-teknologi, og det arkitektur-baserede miljø, hvor sprog og afvikling er standardiseret, står ikke alene længere. Microsofts .Net-teknologi bygger på samme ideer, om end denne unge platform endnu kun findes til Microsofts egne miljøer.
Mainstream-teknologi har da også sjældent de store revolutioner at byde på, og bedømt på afstand var det da heller ikke de store overraskelser, som konferencen kunne byde på.
Nyt logo
På markedsføringssiden har Java fået et nyt logo. Det skulle ifølge Sun være, fordi det ældre logo ikke kunne optegnes pænt på mobiltelefonernes små skærme. En ny portal, Java.com, er det også blevet til. Denne portal retter sig imod slutbrugerne, og ikke udviklere.
Det splinternye logo. |
Men nu virker det som om Sun vil gøre et seriøst forsøg på at komme ind på de almindelige brugeres skriveborde. Udover Java.com har Sun indgået en aftale med Hewlett-Packard og Dell.
Sammen med Java-glade IBM står disse producenter for en betragtelig del af pc-markedet, og den store udbredelse gør det mere attraktivt at skrive almindelige pc-programmer for Java-udviklerne.
J2EE med PHP
J2EE med PHP
En forsat ambition for Sun og andre ledende Java-spillere, er at trække flere udviklere ind på platformen. Det er i særdeleshed den succesfulde, men slemt komplicerede enterprise-platform J2EE (Java 2 Enterprise Edition), som det drejer sig om.
I samarbejde med blandt andre firmaet Zend, der har en finger med i spillet af udviklingen af web-scriptingsproget PHP, vil Sun forsøge at gøre platformen tilgængelig for andre sprog end Java. Sun har nok skelet til Microsoft, som i markedsføringen af .Net har slået en del på tromme for platformens sprog-uafhængighed.
Java er dog ikke helt jomfruelig i denne sammenhæng. Skrivebordsversionen J2SE har eksempelvis tætte forbindelser til sprog som Python og JavaScript, der viser, at det ikke er så slemt at skabe bindinger i mellem Javas klassebiblioteker, og andre sprog end Java.
Det er sikkert det store kontingent af PHP-webudviklere, som Sun har i tankerne med alliancen med Zend. Mediemanden og teknologi-guruen Tim O'Reilly spår, at Java-miljøet kan forøges med tre millioner udviklere fra scripting-miljøet.
Open source Java - eller hvad
Den efterhånden sædvanlige diskussion om ejerskabet til Java har også været oppe at vende i forbindelse med JavaOne, men ideen om at gøre Java til open source får nu støtte fra en vægtig stemme - nemlig sprogets ophavsmand, James Gosling.
Gosling siger, at han godt kan se fordele i at benytte open source-licenser til Java, helt eller delvis, men at tanken om at andre firmaer kan bryde specifikationen, helt lovligt, skræmmer ham. Han hentyder til Microsofts Java VM, som implementerede ikke-standardiseret funktionalitet. Sun har ikke officielt skiftet standpunkt på området.
Der er mere reportage fra JavaOne i det kommende PC World nummer 8.