Artikel top billede

Har Microsoft købt en Adwords-killer?

Microsoft betaler ikke kun seks milliarder for norsk søgeteknologi, men måske også for at få fat i en reklameplatform, der kan konkurrere med Google Adwords.

I går offentliggjorde Microsoft, at de ønsker at købe den norske søgemaskinevirksomhed Fast for seks milliarder kroner.

Pressen i både Danmark og udlandet har indtil nu fokuseret på Fasts søgeteknologi, som kan forbedre Office Sharepoint, så virksomheder får bedre interne søgemuligheder.

Men måske handler opkøbet lige så meget om reklameindtægter.

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her kan blive en konkurrent til Google Adwords," siger Klaus Petersen, partner i Alpha Solutions, der har leveret Fast-løsninger til blandt andre Novozymes, Eniro og Schultz Information.

Google skovler nemlig penge ind på reklameplatformen Adwords. Reklamer fra Adwords kommer blandt andet frem ved søgninger på Google, men også på en lang række andre sider, der har valgt at modtage reklamer fra Adwords.

Derimod har Microsoft ikke en sådan tjeneste. Virksomheden viderebringer i stedet reklamer fra Yahoo.

Fast har reklameplatformen

Fast står bag AdMomentum, der er et produkt, der minder om Google Adwords. Softwaren indeholder en backend, hvor annoncørerne indsætter reklamerne. Søgemotoren sørger derefter for, at reklamerne bliver vist de relevante steder, og den styrer betalingen for hvert klik.

Forskellen er, at AdMomentum i den nuværende udformning skal implementeres af hver enkelt virksomhed, og annoncørerne altså skal tilmelde sig på virksomhedens eget site. Til gengæld beholder den enkelte virksomhed pengene selv i modsætning til løsningerne fra Google og Yahoo.

"Men se på, hvordan de beskriver produktet. Det er Google Adwords! Det handler bare om, man implementerer det i et netværk eller på et enkelt site," siger Klaus Petersen.

Microsoft har den kritiske masse

Hvis Microsoft bruger Fast AdMomentum på sin egen søgeside, vil det betyde, at Microsoft beholder reklamepengene selv i stedet for at sende nogle af dem videre til Yahoo. Desuden kan Microsoft bruge platformen til at sende reklamer til andre Microsoft-tjenester som spillemaskinen Xbox og chatklienten Live Messenger.

"Fast har ikke et site, hvor mange øjne kigger med. Microsoft har kritisk masse fra start," siger Klaus Petersen.

Den kritiske masse gør det muligt at opbygge en central reklametjeneste ligesom Google og Yahoo, hvor Microsoft og kunderne deles om indtægterne. Reklameplatformen er allerede i brug, derefter handler det kun om at få andre med.

Fast-kunder kan blive samarbejdspartnere

Greg Sterling, analytiker i Sterling Market Intelligence, vurderer over for Clikz.com, at her har Fast's store kundenetværk også en stor betydning.

"Microsoft vil helt sikkert bygge sit eget reklamenetværk. Det er en af de sekundære fordele ved pakken. Fast-kunderne kan være en indgang for Microsoft til at bringe dem i folden som reklamenetværkspartnere," siger han.

Klaus Petersen kender ikke til nogle danske kunder af AdMomentum, men han fortæller, at en række medievirksomheder har overvejet at slå sig sammen og bruge platformen i stedet for at bruge Google Adwords.

Yahoos reklameplatform hed i øvrigt Overture, inden det blev opkøbt i 2003. Inden da havde virksomheden uden held forsøgt at købe Fast.




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Sikkerhedskonsulent

Danoffice IT

Senior AI Specialist

Danske Spil A/S

Senior backend-udvikler

IT & Co ApS

Systemkonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere