Danske virksomheders udsigt til mindre vækst i 2008 vil efter alt at dømme komme til at betyde en klar opdeling af vindere og tabere blandt it-branchens brede vifte af virksomheder.
Især virksomheder med fokus på hardware, uddannelse og udvikling vil kunne imødese færre kroner på bankbogen.
Til gengæld vil mobilitetsvirksomheder, virksomheder med fokus på automatisering af arbejdsprocesser og outsourcing-virksomheder fortsat vil kunne stole på pæne regnskaber i 2008.
Det vurderer analysehuset IDC Nordic med baggrund i den konkrete, noget mere alvorlige økonomiske situation i forhold til 2007 kombineret med erfaringer fra tidligere afmatningsperioder.
Nedturen venter
Så sent som i går viste en konjunkturanalyse fra Greens Analyseinstitut, at danske topchefer forudser en afmatning i 2008.
Og undersøgelsen er kun den seneste af en lang stribe af prognoser fra blandt andet Danmarks Statistik og brancheorganisationen Dansk Erhverv.
Selv om it-branchen tidligere har været på banen med meldinger om, at nedturen vil gå uden om danske it-firmaer, tyder alt dog ifølge IDC Nordic på, at det får en betydning for branchen som helhed.
IDC forventer således til februar at nedjustere forventninger til it-investeringerne i 2008 med et halvt til et helt procentpoint.
Det svarer i kroner og ører til et fald i omsætningen på 60 millioner kroner på en prognose, der allerede i november fik et nøk nedad.
Rammer ikke jævnt
Men det betyder ikke, at alle it-virksomheder nu nødvendigvis skal barbere et halvt til et helt procentpoint af den forventede 2008-omsætning.
Ifølge IDC Nordic bliver pengene ikke ligeligt fordelt i it-branchen.
Især hardware-virksomheder, udviklingsvirksomheder og leverandører af ad hoc services og uddannelsesvirksomheder vil i det kommende år kunne sende færre fakturaer ud til kunderne.
"Der sker ganske typisk det, at virksomhederne blive mere forsigtige, og der vil i højere grad sondres mellem udgifter, der er absolut nødvendige, og dem, der lettere kan udskydes," siger Per Andersen fra IDC Nordic.
Blødere landing denne gang
Senest it-branchen kom i klemme i forbindelse med en økonomisk nedtur var umiddelbart efter årtusindeskiftet og frem til 2003. Men der er en afgørende forskel fra dengang og til nu, vurderer Per Andersen.
Dels fordi der sidste gang skete en meget brat opremsning af væksten – denne gang er overgangen svagere.
Dels fordi mange virksomheder i branchen allerede slås med arbejdskraftmanglen.
Det betyder, at virkomhederne i første omgang vil se en nedgang i væksten som positiv, fordi det giver luft til at få udrettet projekter, som det i forvejen har været svært at holde bærende.
"Der vil gå længere tid, inden man opdager, at den er gal. Men det skal nok komme – desværre," siger Per Andersen.
Fortsat brug for automatisering
Dog vil ikke alle it-virksomheder nødvendigvis gå ud af 2008 med et dårligt resultat.
Faktisk vil der være it-virksomheder, der kommer til at klare sig fornuftigt igennem den økonomiske afmatning.
Dels vil der ikke ske ændringer i de i forvejen lange servicekontrakter.
Dels vil mange it-chefer med investeringer i it-automatisering fortsat kunne bidrage til at afhjælpe en efterhånden konstant hovedpine hos toplederne: Arbejdskraftmanglen.
"Derfor vil vi fortsat se investeringer i øget automatisering, outsourcing, offhoring – alt, der kan sikre gennemførsel af forretningsprocesserne med et lavere antal hænder," siger Per Andersen.
Også behov for mobilitet
Han peger også på mobilitetsområdet, som en sikker vinder i kampen om kundernes kroner selv i nedgangstider:
"Igen handler det om den manglende arbejdskraft, fordi medarbejderne skal have lettere og hurtigere adgang til de relevante informationer med det samme," siger Per Andersen.