Artikel top billede

Nedgangstider venter - risikabelt at skære ned på it

Topchefer melder om lavere vækst i 2008, men it-budgettet vil være et dumt sted at skære. Til gengæld bør den kloge it-leder holde et vågent øje med ændringer i virksomhedens strategi, vurderer ekspert.

Det vil være en risikabel handling, hvis danske virksomheders udsigt til en lavere vækst i 2008 betyder besparelser på it-budgetterne.

Sådan lyder budskabet fra eksperter, som Computerworld har talt med.

Den aktuelle anledning til udmeldingerne er en ny konjunkturanalyse fra Greens Analyseinstitut foretaget for dagbladet Børsen. Her melder danske topledere om en decideret nedgang i væksten i 2008.

20 procent af toplederne forventer således en nedgang i omsætningen på hjemmemarkedet i 2008 i forhold til 2007. Sidste år var det kun seks procent.

Uklogt at spare på it

Men hvor informationsteknologien tidligere var en post i budgettet, hvor der i nedgangstider kunne hentes nyttige besparelser – som det eksempelvis var tilfældet ved den økonomiske krise tilbage i slutningen af 1980'erne – er billedet i dag et diametralt andet.

It er i de fleste danske virksomheder, små såvel som store, blevet et strategisk aktiv, og derfor vil det it-budgettet under alle omstændigheder ikke være det rette sted for virksomhederne at forsøge at genvinde de tabte kroner, mener managing partner hos Gartner i Danmark, Henrik Zangenberg.

"Det dummeste virksomhederne kan gøre er at rebe sejlene og sige, at nu skal vi koncentrere os om kunderne og skære dermed bruge salamimetoden og også skære ned på it-budgettet," siger Henrik Zangenberg.

Skabe varige konkurrencefordele

Manager Steen Christensen fra Rambøll Management er enig.

"For nogle brancher – det gælder stort set hele vejen rundt – er der så mange beviser på, at it kan skabe varige konkurrencefordele," siger Steen Christensen.

Imidlertid bør it-cheferne ikke tolke eksperternes budskab som et alibi for at læne sig tilbage i kontorstolen og fortsætte arbejdet som om intet var hændt.

Tværtimod er topchefernes udmelding en rigtig god grund til ekstra årvågenhed hos it-lederen. Mange steder vil udsigten til en lavere vækst nemlig betyde en justering af virksomhedens strategi, vurderer Henrik Zangenberg:

Vigtigt med klart billede

"Det er meget vigtigt, at it-lederen har et klart billede af retningen, så vedkommende kan komme med it-svaret – hvis for eksempel virksomheden skifter fra et vækstscenarium til et 'hold-på-kunderne-scenarium', eller hvis virksomhederne går fra ekspansivt opkøb af virksomheder til at satse på nye markeder," siger han og fortsætter:

"På mange områder kan it være den hejsestang, der kan hjælpe med strategiskiftet, og derfor er det dumt direkte at skære på it-budgettet. Det vil komme til at koste," siger Henrik Zangenberg.

Ifølge Gartners egne analyser, der allerede tager højde for den globale negative økonomiske tendens, er der dog heller ikke meget, der tyder på, at virksomhederne vil skære dramatisk i it-budgetterne.

Pressede tider kalder også på it

Det skyldes i høj grad it's betydning.

"Helt generelt kan man sige, at it indtager en stadig mere strategisk rolle i det at drive virksomhed, og selv i pressede tider vil der være behov for it," siger Henrik Zangenberg.

Han peger blandt andet på en række nødvendige it-indsatsområder, som ikke ændrer sig på grund af en lavere vækst.

For eksempel vil fortsat være mangel på arbejdskraft, og den mere kritiske arbejdsstyrke kræver, at arbejdsgiverne er teknologisk i front.

Vækst i business intelligence

Ligeledes kan it i form at automatisering af manuelle processer i sig selv være redskabet til besparelser, ligesom en mere detaljeret viden om kunderne og markedet mange steder er helt essentielt i nedgangstider.

"Derfor ser vi i vores krystalkugle, at mange virksomheder vil investere rigtigt meget i business intelligence i 2008," siger Henrik Zangenberg.

Selv om eksperterne er enige i, at it har en strategisk betydning og derfor kan være et uklogt sted at spare, mener Steen Christensen dog alligevel, at det i visse virksomheder være en nødvendig og fornuftig konsekvens.

Nogle steder godt at spare på it

Ikke alle virksomheder er nemlig lige dygtige til at anvende it strategisk.

"En tredjedel af virksomhederne befinder sig fortsat på et så lavt modenhedsniveau it-mæssigt, at investeringer i it aldrig vil kunne opnå den samme effekt som investering i andre områder," siger han.

Derfor er det vigtigt, at der bliver udarbejdet nøje beskrivelser af udgifter og gevinster for investeringerne – uanset om det komme fra it-afdelingen, produktionen eller salgsafdelingen, så de kan vurderes på linje med hinanden, mener han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere