Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

3F kritiserer hårde digitale krav til ledige

Fra om to uger skal alle ledige logge ind på Jobnet hver uge. 3F kalder de nye regler formålsløse og unødigt hårde.

Landets ledige skal vænne sig til at logge ind på Jobnet.dk hver uge for at tjekke deres oplysninger.

Hvis de ikke gør det, bliver de sendt ud af systemet, og efter tre advarsler kan de miste deres dagpenge, indtil de igen er blevet oprettet i systemet.

Det får nu fagforeningen 3F til at kritisere de nye regler.

Fagforeningen mener ikke, at der tages hensyn til de grupper, der ikke har adgang til computer og internet i hjemmet.

Ejvind Lund, faglig sekretær i 3Fs A-kasse vurderer, at op mod hver fjerde medlem af 3F enten har svært ved at få adgang til nettet eller ikke har tilstrækkelige it-kompetencer til selv at klare det ugentlige tjek.

"Så skal de afsted til deres jobcenter hver uge. Og det betyder øgede transportafgifter," siger Ejvind Lund, som peger på, at mange af de ledige har en stram økonomi i forvejen.

Formålsløs kontrol

Ejvind Lunds kritik bunder i, at det fra begyndelsen var meningen, at Jobnets cv-database skulle være tilgængelig for arbejdsgiverne.

På den måde skulle arbejdsgiverne hurtigt kunne finde medarbejdere.

"Det bliver næsten ikke brugt af arbejdsgiverne, så det kommer udelukkende til at virke som en form for kontrol," siger Ejvind Lund.

Han erkender, at kritikken kommer meget sent, selv om de nye regler har været kendt længe.

"Vi har forsøgt at få Arbejdsmarkedsstyrelsen i tale, men det er ikke lykkedes. Det, man somme tider glemmer, er, at it er hverdag for mange af os, men der er mange, som slet ikke har et forhold til it," siger Ejvind Lund.


Forstår ikke kritik
Arbejdsmarkedsstyrelsen, som driver Jobnet.dk, forstår ikke kritikken.

"Det er vigtigt, at man er aktivt jobsøgende, og det her er en måde at sikre, at folk er jobsøgende. Det handler også om at sikre at man bruger alle kanaler, når man søger," siger Andreas Nikolajsen kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsens kontor for digital arbejdsmarkedsservice.

Han mener, at de ledige, som gerne vil have hjælp til at gå på Jobnet.dk, har gode muligheder på de lokale jobcentre.

"Der er på alle jobcentre adgang til pc'er, og der er medarbejdere, som kan vejlede i systemerne. Vi har uddannet en række medarbejdere til superbrugere," fortæller Andreas Nikolajsen.

Del af Velfærdsaftalen

"Der ligger stadig rigtig mange stillinger i jobnet og der er specifikke stillinger, som også retter sig mod det ufaglærte område," siger Andreas Nikolajsen.

Han tilføjer, at Arbejdsmarkedsstyrelsen hele tiden arbejder for at øge antallet af job på Jobnet. Det har blandt andet været lovpligtigt for alle offentlige arbejdsgivere at bruge Jobnet det seneste år.

Hidtil har de ledige haft pligt til at oprette et cv på Jobnet og opdatere det hver 13. uge. De nye krav til de ledige er en del af velfærdsaftalen fra 2006 mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget.

De nye regler betyder samtidig, at Jobnet.dk skal laves om, så systemerne kan håndtere den øgede trafik. Derfor lukker jobnet fra fredag 4. januar til søndag 6. januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere