Artikel top billede

Toshiba samarbejder med IBM om 32nm-chip

Toshiba har offentliggjort planer om at udvide sit samarbejde med en IBM-ledet forskningsgruppe, der arbejder på at udvikle 32-nanometer-teknologi.

Computerworld News Service Toshiba, som har arbejdet sammen med gruppen om 32nm-procesteknologier siden december 2005, meddelte tirsdag, at virksomheden udvider sin deltagelse, så den fremover også vil deltage i udviklingen af 32nm CMOS-procesteknologi.

Blandt forskningsgruppens syv medlemmer er også Advanced Micro Devices, Samsung, Chartered Semiconductor Manufacturing og Infineon Technologies AG.

Toshibas udmelding er bare den seneste i en række meddelelser i branchen om nanometer-teknologi.

Konkurrenter på spring

Sidst i oktober åbnede Intel et nyt produktionsanlæg i Arizona til 15,6 milliarder kroner og startede dermed produktionen af sine nye 45nm Penryn-mikroprocessorer.

Analytikere mener, at nu hvor 45nm-teknologien er i produktion, burde 32nm-mikroprocessorer kun være et par år væk.

Og Intels konkurrenter er tilsyneladende ivrige efter at komme i gang med at arbejde på sagen.

Dan Olds, analytiker ved Gabriel Consulting Group, mener, at Intel presser andre chip-producenter til at komme op i fart med mindre og mindre nanometer-produktion.

"Intels 45nm var forventet. Men det er sandt, at der er pres på alle andre – ikke nødvendigvis for at blive den første til at komme med 32, men i det mindste at være tæt på,"siger Dan Olds.

"Det koster mange penge at være på forkant, og det er risikofyldt. Man kan ødelægge sine hurtige processorer på mange måder, og det kan være meget dyrt at rette fejlen – for ikke at tale om den tid, det kræver. Den bedste fremgangsmåde er at slå sig sammen med andre kløgtige producenter og få sammensat teknologien rigtigt."

Udgifterne er de samme

Dan Olds nævner også, at selvom priserne på processorer er faldet, er omkostningerne forbundet med forskning og udvikling stadig de samme.

Det betyder, at samarbejde mellem leverandører nu er en bedre løsning, end det nogensinde har været.

"Den øgede kompleksitet gør, at R&D og medarbejdere og udstyr til at designe og producere de nye chips er meget dyrere," tilføjer Dan Olds.

"Selvom man gør alting rigtigt og får sin 32nm ud i tide, er indtjeningen per chip formentlig mindre end tidligere. Så de kløgtige leverandører vil indgå samarbejde for at reducere deres direkte udviklingsomkostninger."

Sony dropper ud

Sidste måned meddelte Toshiba og NEC Electronics, at de arbejdede sammen om at udvikle 32nm-chips.

Virksomhederne havde arbejdet sammen om at udvikle 45nm-procesteknologi siden februar 2006 og udvidede så deres samarbejde til 32nm-generationen.

Tidligere i november roste analytikere dog Sonys beslutning om at droppe planerne om at gå sammen med IBM og Toshiba om 32nm-forskning.

Analytikerne kaldte beslutningen et klogt træk, fordi forskningen er dyr, og ved at bakke ud kunne Sony kanalisere pengene direkte til sin skrantende bundlinje.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere