Den danske økonomi har klaret sig overraskende godt i 2007, og Danmark ser ud til at komme ud af året med en solid vækst i BNP på 1,9 procent.
Men vi står over for en hård opbremsning i 2008 og 2009, fastslår Dansk Erhverv i sin Økonomiske Prognose 2007.
”Dansk økonomi har udvist imponerende vækstrater gennem de foregående år, men i 2007 har økonomien som helhed været præget af en generel afmatning i de økonomiske indikatorer,” fastslår cheføkonom i Dansk Erhverv, Jens Brendstrup, i en pressemeddelelse.
Ingen jubelvækst
IT-Branchens direktør, Jacob Lyngsø, forventer ikke, at branchen bliver nær så hårdt ramt.
Opbremsningen mærker han ved, at der ikke er jubelvækst, men en række opgaver skal holde motoren kørende for it-branchen.
”Hvis vi tager udgangspunkt i år, har vi ikke haft en voldsom vækst, som vi plejer. Men til næste år forventer vi en lidt større vækst på grund af en række opgaver, som skal være med til at øge vores vækst," siger direktøren.
Af opgaver mener han især serviceydelser inden for det offentlige.
”Gennem digitalisering-processen, som det offentlige skal igennem, skal it-branchen i stor omfang være med til at løse det,” siger Jakob Lyngsø..
Digital signatur
Den digitale signatur er ifølge Jacob Lyngsø et projekt, der vil føre mange opgaver med sig.
”Der bliver nok fundet en ny løsning på den digitale signatur i det nye år, og det vil aflede en række krav til både kommunerne, regionerne og staten, som kræver nogle digitaliseringsløsninger, og som vi begynder at se skitserne af i det kommende år,” understreger han.
Også projekter inden for CO2-udledning kommer it-branchen til at involvere sig i.
Direktør for dansk Industris it-gren, ITEK, Tom Togsverd, deler den samme opfattelse af fremtidsudsigterne for it-branchen.
”Man må forvente en vis afsmitning, men om den går 100 procent igennem er ikke sikkert. For lige så vel som den lavere vækst vil få nogle it-virksomheder til at investere mindre, ser vi samtidig en trend, der går i retning af, at der bliver proppet intelligens i flere og flere produkter og processer,” pointerer han.
Brug for arbejdskraft
Selvom det generelle billede viser en reduktion, mener Tom Togsverd, at it-branchen får en blødere landing.
”Det generelle konjukturbillede påvirkes af, at vi får proppet elektronik og it ud i mange flere produkter og processer. Den trend vil forsætte. Desuden vil vi i vores erhverv kunne holde skansen, fordi vi kravler ind i flere processer og produkter i forhold til andre erhverv,” siger han.
Samtidig mener han , at it-branchen løbende har brug for kvalificeret arbejdskraft.
”Netop udviklingen i intelligente systemer gør, at vi hele tiden har brug for folk,” siger Tom Togsverd.
Det er især stigningen i danskernes realløn og formuer, der har holdt det forbrugsdrevne opsving i gang.
Dansk Erhverv vurderer, at den høje aktivitet er efterdønninger af de seneste års højkonjunktur, og at væksten efterhånden vil ebbe ud i takt med, at den indenlandske efterspørgsel vil fortage sig.
Manglen på arbejdskraft er med til at forstærke den forventning, for lige nu udnyttes produktionspotentialet ikke til fulde, og det virker afdæmpende på BNP-væksten.