Artikel top billede

S vil have konkret borgerkort-udspil på bordet

Kom med et mere konkret udspil til borgerkortet. Sådan lyder beskeden fra Socialdemokraternes nye it-ordfører, Ole Hækkerup, til videnskabsminister Helge Sander(V).

Computerworld har bedt de nye og gamle it-ordførere om at svare på en stribe it-politiske spørgsmål. I de næste uger bringer vi løbende de svar, vi får.

I dag svarer socialdemokraten Ole Hækkerup, der også var ordfører for it-området i perioden fra 1998 til 2001.

Hvad mener du om at indføre et multifunktions borgerkort i Danmark, og hvor meget skal efter din mening samles?

"Jeg har svært ved at gennemskue, hvor meget der er i regeringens borgerkort. Vi må simpelthen se, hvordan det er skruet sammen, når det bliver lidt mere konkret.

Det var vist blot en event der skulle bruges i valgkampen, og nu står regeringen med tømmermændene.

Det virker lidt ugennemtænkt, når sundhedsministeren nu vil lave et sundhedskort til alle patienter. Hvordan skal de to systemer spille sammen? Er det overhovedet samme system? Eller netop ikke?

Det blæser i vinden, men jeg vil ved spørgsmål til ministrene forsøge at få lidt mere lys på sagerne i den nærmeste tid."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan bidrage til at undgå en digital kompetencekrise i Danmark?

"Der er for mange uden grundlæggende it-færdigheder.

Ministeren afsatte 10 millioner kroner forleden, og det forslår som en skrædder et vist sted.

Uddannelsesniveauet i branchen kunne også trænge til et løft.

Brugen af computere i skolen falder, mens undervisningsministeren siger, at heldigvis er det værre i andre lande. Hvis nu noget af digitaliseringen af det offentlige også bliver sat på pause i kvalitetsreformen er det bekymrende."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan sikre, at Danmarks sundhedsvæsen er i front med it understøttelse af sundhedssektoren?

"Vi med på gøre noget - fejlen er vel nærmest, at der ikke er gjort nok. Hvad enten det er digitaliseringen af det offentlige generelt eller sundhedsvæsenet specifikt."

Hvad er for dig at se det vigtigste it-forskningsområde i Danmark? Hvilke områder skal der efter din mening satses på indenfor henholdsvis grundforskning og forskning/udvikling i samarbejde med erhvervslivet?

"Pointen er, at vi for få år siden var forrest i Danmark, nye produkter blev lanceret hér, vi var testmarked.

Det er gået tilbage, og det skal der rettes op på. Vi skal frem i feltet igen.

Vi har stadig styrker at bygge på: Ubredelse og innovation, men der er også mange steder, vi kunne gøre det langt bedre. Vi mangler konkurrence, åbenhed og ny dynamik."

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager på it-området?

"Vi er sådan set med på at kigge alt igennem, hvis det står i vejen for en digitalisering af det offentlige. Hvad enten det er lovgivning, andre regler eller finansiering.

Problemet her og nu er vist mere at sikre, at det ikke bliver it-delen, der ryger når kvalitetsreformen skal skæres ned. Dette vil i sig selv være en stor fejl. Netop it er en del af løsningen, ikke en del af problemet.

Netop dette, med it som investering i stedet for bare en omkostning, tror jeg er helt centralt.

Derfor er det, at jeg er bange for, at det ender som så ofte før: Det bliver "udviklingsafdelingen" man skærer på, fordi det er det letteste på kort sigt. Men lad mig blot gentage: Det vil være en stor fejl."

Hvornår brugte du sidst din digitale signatur - og hvor ofte bruger du den?

"I denne uge alene har jeg købt julegaver på nettet, betalt via netbank, ændret skatteopgørelse, betalt girokort på netbank og købt lamper - alt sammen på nettet."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere