Artikel top billede

2008 bliver forsinkelsernes år - men fortvivl ikke

Klumme: Der kommer problemer i 2008. Men fortvivl ikke. Læs her, hvad du skal gøre. Og husk: Projektplanen skal altid ligge i sengen mellem dig og ægtefællen.

Mangel på arbejdskraft højkonjunktur og it-medarbejdere, der skifter job, som danske politikere skifter politik.

Vi har kurs mod problemer.

Her er, hvad du skal gøre i 2008.

Den forretningsansvarlige:
Uha, uha. Det ser altså ikke godt ud, hvis it spiller en rolle for det, du roder med.

Du står givetvis med nogle it-projekter, der er vigtige for, at du kan blive en succes i 2008.

Brug julen på at finde svaret på den her: Hvad gør du, når dit vigtigste projekt bliver forsinket og samtidig sprænger alle budgetter.

Du skal have styr på din risikovurdering, og hvis ikke den siger: “der er stor risiko for forsinkelse”, skal du nok lige se på den igen. For det er der. Enten fordi jeres leverandører ikke kan levere, hvad de har lovet til tiden, eller fordi din egen it-afdeling mister nøgle-ressourcer og/eller ikke kan styre it-leverandørne.

It-chefen:
Du skal nok skifte job i 2008. Nu ved du det.

Med denne mentale ballast kan du med is i maven gå til dine “kunder” i organisationen og sige: “Drenge og piger. New game. Nye projektplaner.

Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at levere ting til tiden, men risikobilledet ændrer sig.

Jeg VIL ikke love noget, der ikke er realistisk”.

Giv dem noget chokterapi. Hvis dine kunder ikke kan klare det, må du skifte til en anden virksomhed, hvor en it-chef netop har sagt det samme og har sagt op. De første to måneder i det nye job er det helt o.k. at ændre på planerne for at vise, at en ny sherif er in town.

Uanset om du bliver eller skifter job, skal du bede om flere penge til lønninger.

Sørg for at identificere dine nøglemedarbejdere og giv dem en ordentlig løn. Giv alle dine medarbejdere gode arbejdsforhold – du kan lige så godt øve dig nu. Det bliver kun værre, når den næste selvbevidste og forkælede generation kommer ud på arbejdsmarkedet.

Virksomhedens projektleder:
Du skal have din projektplan liggende i sengen mellem dig og ægtefællen.

En kopi skal hænge på toilettet, og sørg for at få den lamineret, så den kan bruges som bordskåner.

Du skal hele tiden sikre dig, at den holder, og at den er opdateret. Vær pessimistisk – ting vil gå galt.

Indret et særligt afhøringsrum, hvor leverandører skal underkastes langvarige forhør i forhold til deres leverancer, tidsplaner, ressourceallokeringer etc. Bliv ved, til de bryder sammen.

Leverandørens projektleder:
Du skal øve dig i følgende sætning:

“Jeg ved godt, hvad vi lovede, men situationen er nu den, at…”. Du må IKKE stikke forsinkelser og problemer ind under stolen.

Du må IKKE sige ja til planer, du ikke tror på. Vi holder øje med projektlederne og har en særlig database med navnene på ALLE dem, der ikke har advaret deres kunder i tide.

Den bliver offentliggjort her på bagsiden i løbet af 2008. Der er i øvrigt en særlig afdeling i Helvede for netop denne type projektledere.

It-specialisten:
Du skal sige fra. Lad dig ikke presse ud over rimelighedens grænser i længere tid.

Din chef (hvad enten du er ansat hos en leverandør eller i en it-afdeling) vil presse dig, til du siger stop eller bryder sammen.

Det sidste vil ingen takke dig for, og du kan ligeså godt sige stop på et rimeligt tidspunkt som på et urimeligt tidspunkt.

Som situationen er, kommer du nemlig til at sige stop. Du gør ikke bare dig selv en tjeneste ved at gøre dette i tide – du hjælper med til at “disciplinere” hele systemet.

Åh ja – og husk:
Prøv at være kreativ. Der er tit masser, der kan ændres for at nedbringe kompleksitet, flytte aktiviteter mellem organisationer, parallellisere aktivteteter etc.

Med dette vil jeg ønske alle en god jul og et godt nytår.

Henrik Zangenberg er Managing Partner i Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere