Knapt har Ingrid Colding-Jørgensen sat sig til rette i næstformandssædet hos Rådet for IT- og Persondatasikkerhed i dag, førend hun råber vagt i gevær over online industri-spionage mod danske virksomheder.
Det sker på baggrund i stigningen af hacker- og virusangreb, der rammer danske selskaber.
Hun vurderer, at der i stigningen af hacker- og virusangreb gemmer sig foruroligende mange målrettede angreb, hvor forbryderne går efter at stjæle vigtige informationer, der kan give konkurrencemæssige fordele.
"De angreb, som bare buldrer af sted og som kommer tilfældigt ind i en virksomhed er på retur. Det bekymrer mig, at angrebene bliver stadig mere målrettede. Noget tyder på, at der er tale om en avanceret form for industrispionage, hvor målet er at stjæle udviklings- og konkurrenceinformationer," lyder det fra Ingrid Colding-Jørgensen.
Bagside af globaliseringen
Baggrunden for de mange målrettede angreb er ifølge Ingrid Colding-Jørgensen, at danske virksomheder konkurrerer på et verdensmarked med betydeligt flere og hårdere konkurrenter.
Og hun påpeger samtidigt, at de fleste af angrebene kommer fra udlandet.
"Det er vigtigt, at vi som samfund forholder os til de nye typer angreb. For får vi ikke beskyttet vores virksomheder godt nok, så ryger vores konkurrenceevne. Det er trist, hvis en virksomhed først opdager, at de har fået stjålet vitale oplysninger, når der står en fabrik ved siden af dem, der laver det samme," fortæller Ingrid Colding-Jørgensen.
Angriber de kendte danske firmaer
Hun forklarer, at angrebene ofte rammer de danske virksomheder, der er kendt ud over landets grænser.
"Enten retter angrebene sig mod at skaffe informationer, der kan bruges til at udvikle forretningen eller også er det decideret for at sabotere en konkurrent," slutter Ingrid Colding-Jørgensen.