Styr på MP3-filerne

Nu er der hjælp at hente for dem, der har rod i musikfilerne. Ved hjælp af ny teknologi, som kan generere fingeraftryk ud fra musikfilernes akustiske information, kan det lille værktøjsprogram Musicbrainz Tagger genkende og organisere musikfilerne. Det fungerer upåklageligt, og kan udover MP3-filer også benyttes til filer i Ogg Vorbis og wave-formaterne.

Akustiske fingeraftryk

Websitet Musicbrainz er en åben musik-metadatabase, altså et website, som indeholder information om digitaliseret musik. I lighed med andre åbne musikdatabaser indsamler Musicbrainz informationer fra cd'er og fra andre kilder, men websitet kan nogle ting som de andre musikbaser, eksempelvis Freedb og Bitzi, ikke kan.

Musicbrainz kan nemlig identificere et musikstykke, uanset hvilket format, som anvendes. Det udnytter Musicbrainz Tagger, som er et gratis værktøj, der kan organisere MP3-filerne

Musicbrainz kan minde om tjenesterne Freedb og Bitzi. Freedb er en åben udgave af CDDB, som er den database, de fleste cd-afspillere benytter til at angive metadata som navn, titel med videre, når en cd sættes i drevet.

Bitzi benyttes af peer-to-peer-tjenester. De fleste P2P-systemer tager digitale fingeraftryk af filerne, som ligger på klientens computer. Disse fingeraftryk (som blot er meget store tal) kan P2P-klienterne benytte til at identificere to ens filer på netværket. Denne information kan benyttes til at downloade forskellige dele af filen fra flere kilder samtidigt, hvilket sætter download-hastigheden i vejret og reducerer presset på hver enkelt klient.

Disse fingeraftryk tages ud fra filens bit-mønster. To filer skal altså være nøjagtigt ens, for at give det samme fingeraftryk. Det vil sige, at hvis to MP3-filer er indkodet med forskellige programmer eller med forskellig opløsning, giver det to forskellige fingeraftryk.

Men det ville jo være smart, hvis man kunne identificere en audio-fil ud fra selve musikken, og firmaet Relatable har udviklet en teknologi, som kan skabe et fingeraftryk af den akustiske information.

Det betyder, at et musikstykke kan identificeres uanset hvilket format eller hvilken opløsning, der benyttes.

Det udnytter Musicbrainz' værktøj, Musicbrainz Tagger, til at organisere MP3-filerne, og den kan også klare Ogg Vorbis- og wave-filer (.ogg og .wav).

Musicbrainz Tagger kigger musik-filerne igennem og genererer hver enkelt fils akustiske aftryk. Dette aftryk slår Musicbrainz Tagger så op i Musicbrainz Online-database, og hvis der findes et match i databasen, kan Musicbrainz Tagger både ændre filens titel samt de metadata, som befinder sig inde i selve filen. I MP3-filer kaldes disse metadata for ID3-mærker, og det er som regel den information, man kan se i MP3-afspillernes musiklister.

Musicbrainz Tagger

Musicbrainz Tagger fungerer ganske simpelt ved at åbne en mappe via menuen File > Open Folder, som indeholder MP3- eller andre musik-filer. Derefter tager programmet det akustiske fingeraftryk og sender en forespørgsel af sted til Musicbrainz-serveren.

Hvis der er et match, lander filen i listen under fanebladet Identified. I listen angives de oplysninger om filen, som stammer fra filens egne metadata i øverste linie, og i linien nedenunder (som starter med "MB") de oplysninger, som Musicbrainz har fra opslaget i databasen, på baggrund af det akustiske fingeraftryk.

Programmet kan også klare omtrentlige matches, så i nogle tilfælde angives en procentsats for sandsynligheden af matchet, og i listen optræder filen med en rød nuance. For at være på den sikre side, kan man fravælge alle match, som er under 100 procent.

Det gøres ved at klikke på en fil i listen, og så klikke på knappen Remove til venstre i panelet.

Man kan vælge, hvorledes filen skal navngives ud fra en række felter i databaseopslaget, og ved at indsætte en skråstreg kan man organisere filerne i mapper.

Eksemplet i dialogen skaber altså først en mappe med artistens navn, og inden i denne mappe skabes endnu en mappe med albummets titel. I denne mappe gemmes filerne nu med nummer og skæringens titel som filnavn.

Musicbrainz Tagger findes til Windows. Programmet er gratis og kan downloades fra Musicbrainz website, og det fylder 1,2 megabyte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere