Artikel top billede

Intelligente veje skal mindske køer på danske veje

Infrastrukturkommissionen prioriterer intelligente transportsystemer højt. Det er billigt, men ikke nogen mirakelkur, lyder det fra et af medlemmerne.

Skiltene viser automatisk en lavere tilladt hastighed, når der er vejarbejde.

Måleinstrumenter regner automatisk ud, hvor der er mindst kø, så bilerne hurtigt kan komme fra. Og kørselsstriberne i vejbanen skal kunne ændre sig, så nødsporet bliver til en ekstra vejbane i myldretiden.

I Infrastrukturkommissionens nyeste rapport er der flere forslag til intelligente transportsystemer, der kan give mere plads til bilerne på vejene, øge trafiksikkerheden og spare miljøet for CO2.

”Det er noget, vi har prioriteret meget højt. Det tager lang til at bygge en ny motorvej eller en ny jernbane. Men intelligente transportsystemer kan vi indføre hurtigt. Med hurtigt mener jeg inden for få år,” siger Oli B. G. Madsen, Leder af Center for Trafik og Transport ved Danmarks Tekniske Universitet og medlem af Infrastrukturkommissionen.

Han mener, at systemerne desuden er ganske billige i forhold til andre løsninger med samme effekt. Til gengæld er det ikke nogen mirakelkur.

Det kan ikke fjerne alle køer, men det kan give de ekstra procent, der betyder, at bilerne ikke skal holde helt stille i morgentrafikken.

”Det hjælper ikke i forhold til at få folk over i den kollektive trafik, men det hjælper i forhold til de folk, der stadig er på vejene,” siger SF’s trafikordfører Pia Olsen Dyhr, der derfor mener, der er god fornuft i at investere i de intelligente løsninger.

Speederens endeligt

På længere sigt foreslår infrastrukturkommissionen også mere avancerede systemer for eksempel intelligent hastighedstilpasning.

Systemet vil sørge for, at en bil ikke kører over hastighedsgrænserne, men det vil også kommunikere med andre biler på vejen, så bilen holder en hastighed, der ikke er hurtigere eller langsommere end de andre.

”Det lyder fornuftigt. Også miljømæssigt for det er jo, når man accelerer og bremser hele tiden, at bilen bruger meget benzin,” siger Pia Olsen Dyhr, der dog ikke har læst rapporten og heller ikke har indsigt i økonomien bag en sådan løsning.

Oli B. G. Madsen fra Center for Trafik og Transport er selv mere skeptisk ved lige den løsning. Det er nemlig vigtigt, at alle biler kommer med i systemet, hvis det skal have en effekt.

Hvis én bil ikke er blevet udstyret med den intelligente hastighedstilpasning, kan det være netop den bil, der skaber de farlige situationer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra trafikordførerne fra Venstre eller Konservative.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere