Med laptop i skødet og en mobiltelefon i hånden kan mange danskere arbejde hvor som helst og når som helst.
Og netop disse teknologier er på vej til at ændre den måde, vi arbejder på, til meget mere end blot at tage en hjemmearbejdsdag, når chefen nikker ok. Og kollegerne synes at tænke: "Go' fridag."
Nutidens endeløse rækker af skriveborde i åbne kontorlandskaber kan meget vel være fortid. Hvor kontorer i dag er steder, hvor medarbejdere tropper op for at arbejde fra ni til fire, vil de i årene, der kommer, blive transformeret til mødesteder for projekter. Måske som en café eller lounge, hvor man kan brainstorme eller udveksle ideer.
Tæt på virkelighed
Hvad der før var teori og fremtidssnak, er i dag meget tæt på virkeligheden, mener Morten Felding, som ud over sit daglige job som direktør for den danske del af Xerox-koncernen også er formand for IT-brancheforeningens udvalg om fremtidens arbejdsplads.
"Nogle af de største udfordringer, vi i dag skal tackle som virksomheder, er de nye måde at arbejde på," siger Morten Felding.
Han kan kun nikke genkendende til resultaterne af en meningsmåling foretaget af Userneeds for Computerworld. Her har godt 1.000 danskere udpeget det trådløse internet som en af de teknologier, som vil forandre deres arbejdsliv i løbet af de næste 10 år.
I dag har kun fem procent af de adspurgte adgang til trådløst internet på arbejde, mens hele 35 procent forventer, at trådløst internet vil forandre deres hverdag på arbejdspladsen i løbet af de næste 10 år.
Væk fra det traditionelle
Dette - sammen med mobiltelefonen - vil øge mulighederne for at arbejde væk fra den traditionelle arbejdsplads for langt flere danskere, mener Morten Felding. Man kan arbejde hjemme eller på en café, hvis det passer bedst.
Men helt afskaffe arbejdspladsen kan virksomheder ikke, pointerer han.
"Vi har også behov for at høre til på en arbejdsplads og en bestemt kultur. Men teknologien giver mulighed for at kommunikere alle steder, og det er ikke nødvendigt at gøre det fra et kontorlandskab," siger Morten Felding.
Ifølge Morten Felding bevæger en lang række af de store virksomheder sig mod åbne teknologier, som kan arbejde sammen. Og det er med til at accelerere udviklingen mod en anden måde at organisere arbejdslivet på.