Artikel top billede

"SOA er ikke silver bullet alle steder. Bygger man for eksempel sin forretning på et stort ERP-system, der dækker 80-90 procent af it-porteføjlen, så serviceorienteret arkitektur ikke nødvendigvis den rette løsning," siger manager Steen Christensen, Rambøll Management.

SOA er spild af tid i ERP-tunge virksomheder

TEMA: Serviceorienteret arkitektur er ikke silver bullet i alle virksomheder. Især industrivirksomheder bør undgå at splitte infrastrukturen i atomer, mener Rambøll-ekspert Steen Christensen.

Ikke alle it-chefer behøver at ligge søvnløse over, at de ikke er i færd med et projekt, der skal gøre it-arkitekturen serviceorienteret.

Faktisk skal mange være glade for, at de har ageret konservativt og afventede, lyder det manager hos Rambøll Management, Steen Christensen.

"SOA er ikke silver bullet alle steder. Bygger man for eksempel sin forretning på et stort ERP-system, der dækker 80-90 procent af it-porteføjlen, så serviceorienteret arkitektur ikke nødvendigvis den rette løsning," siger han.

Steen Christensen henviser typisk til industri- og fremstillingsvirksomheder, som for manges vedkommende baserer 80 procent af alle it-aktiviteterne på et ERP-platformen.

"For disse virksomheder vil der være et mindre rationale i at arbejde serviceorienteret, for de har jo i forvejen en integreret verden, og får derfor ikke de fordele, der følger med en serviceorientering af arkitekturen," siger han.

heterogen systemstruktur

Godt nok arbejder mange ERP-leverandører også med en serviceorientering af deres it-systemer. For eksempel har SAP allerede valgt i højere grad er serviceorientering af ERP-platformen.

"Derfor er det også vigtigt at forstå potentialet, men det er sværere at finde et rationale i, hvorfor de ERP-tunge virksomheder selv skal tage initiativet," siger Steen Christensen.

SOA giver til gengæld mening i virksomheder, som benytter mange forskellige systemer, som skal tale sammen. Især medie- og finansvirksomheder er præget af en heterogen systemstruktur, vurderer Steen Christensen.

"I virksomheder, hvor din forretningssucces afhænger af samspillet mellem mange systemer, giver det bedre mening af at abejde med SOA," siger Steen Christensen.


Aktiv arkitektur
Imidlertid betyder Steen Christensens skepsis over for SOA i ERP-tunge virksomheder ikke fravær af arkitektur-overvejelser.

Men arkitektur skal forstås i en mere bred forstand, hvilket typisk falder ind under definitionen Enterprise Architecture (EA).

"Det er vigtigt at få sat EA på dagsordenen og igangsat det arbejde, hvor man arbejder på sammenhængen mellem forretning og infrastruktur – og at alle interessenter er involveret i arbejdet," siger han.

I dag arbejder tre ud af 10 virksomheder aktivt med it-arkitektur, og det kunne sagtens være flere. I hvert fald bedyrer ni ud af 10 topledere, at it er vigtigt for udviklingen af forretningen, og så er arbejdet med EA en helt afgørende forudsætning for succesen, mener Steen Christensen.

Kernen i en EA-processen er – ifølge publikationen IT i Praksis – defineret som opbygningen og vedligeholdelsen af viden om virksomhedens strategi, samt den konkrete udmøntning i processer, begreber, information, systemløsninger og hardware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere