XML-grafikserver fra Corel

Corel Smart Graphics Suite er en software-pakke til udvikling af dynamisk XML-baseret grafik. Ved hjælp af to udviklingsprogrammer og en server kan programpakken generere vektorgrafik i SVG-formatet ud fra dynamiske XML-datakilder, som for eksempel en ekstern webtjeneste. Programmet ligner et RAD-værktøj, og er ikke særligt intuitivt. Men ideen er ikke helt skeløjet.

Separation af rollerne

En af fordelene ved det XML-baserede vektorgrafikformat SVG (Scalable Vector Graphics) er, at grafikkerne principielt set kan skabes i alle systemer, som kan håndtere XML.

Det gør det også nemmere at skabe en binding mellem XML-dokumenter og SVG-grafikker. Det er dette forhold, som Corel udnytter i programpakken Corel Smart Graphics Suite, som netop er sendt på gaden.

Corel har skiftet strategi som softwareproducent, først fra grafik til Linux, og nu er det XML, som det kriseramte selskab mener er vejen frem imod lysere tider.

Ideen om at skabe SVG-grafik fra XML-data er som sagt indlysende, men i praksis er der problemer. XML-definitionen bag SVG er en kompliceret størrelse, og det kræver en del kendskab til formatet, hvis man ønsker mere end blot en statisk grafik. Det kan dog sagtens lade sig gøre, som vi har vist i en tidligere artikel på PC World Online.

Men det er sjældent, man finder en god grafiker, som også kan en masse SVG og JavaScript, og som i øvrigt også er i stand til at programmere serverapplikationer. Der er altså brug for noget, der kan separere rollerne, og det er det problem, som Corel Smart Graphics Suite løser.

Corels pakke består af fire selvstændige programmer, som passer kronologisk ind i en udviklingsproces. Ingen af de fire programmer er grafikværktøjer. SVG-grafikkerne skal altså skabes i forvejen. Stort set alle professionelle vektorgrafik-programmer kan eksportere filer i SVG i dag.

Developer SG

Developer SG
Det første program i pakken er Corel Developer SG, som er et slags RAD-værktøj (Rapid Application Development), som den færdige SVG-grafik importeres til. Her er det muligt at opvælge elementer i SVG-grafikkens bagvedliggende XML-beskrivelse, og gøre disse elementer dynamiske. Det gøres ved at skabe bindinger, der senere benyttes af den medfølgende server, som genererer grafikkerne ved at fylde data ind i SVG-grafikkernes attributter.

Derudover kan man indsætte kontroller, ligesom det kendes fra RAD-værktøjer som Visual Basic. Og på nogle punkter kan man ikke undgå at tænke på Flash MX, Macromedias animationsværktøj, som også er blevet forfremmet til et slags klient-byggeværktøj, med scripting og avancerede muligheder med brugerinput-kontroller.

Corel Developer SVG befinder sig også lidt i den boldgade, men programmets rene XML-vinkel er både en force og en hæmsko. Det vender vi tilbage til.

Corel benytter sin egen markup, dSVG, til at tegne kontrollerne. Det implementeres underliggende ved hjælp af JavaScript-filer (ECMAScript), hvilket er en del af SVG-standarden. Dermed skulle de færdige SVG-objekter altså være kompatible på tværs af implementeringer.

Det er nemt nok at indsætte kontroller og skabe de bindinger, som serveren senere populerer med levende data, men det står slemt til med opsætning af logik. Logikken lugter langt væk af underliggende XML, og det vil sige, at al logik skal sammensættes af kommandoer i en træstruktur. Det fungerer ganske rædselsfuldt, og her burde Corel have indkapslet den bagvedliggende struktur.

En underlig fisk

Process Builder
Efter at Developer SG har gjort grafikken i stand til at modtage brugerinput, skal grafikken sættes sammen med en datakilde. Corel Smart Graphics Suite indeholder programmet Process Builder, som via et grafisk miljø skaber en fil, som server-delen kan benytte til fylde SVG-grafikken med data.

Process Builder gør det muligt at opstille en forretningsproces grafisk, og med en forretningsproces menes en sammensætning af input-kilder, behandlere, og output-kilder. Det kan i princippet minde lidt om Apache-gruppens Cocoon-projekt. Kilderne kan være mange: Webtjenester, databaseopslag, flade filer med mere. De dynamiske grafikker, udviklet i Developer SG, kan selvfølgelig også indsættes i en forretningsproces.

Process Builder er på en måde mere spændende end Developer SG. Dens grafiske manipulation af en XML-behandlingspipeline er lige akkurat, hvad man kunne ønske sig i Cocoon. Corel har her fat i noget større og mere spændende end XML-grafik.

Process Builder i Corel Smart Graphics Suite.

Server og viewer
Serveren, Corel Server SG, udfører den forretningsproces, som er skabt med Process Builder. Den benytter Microsofts Internet Information Server som platform, den understøtter webtjenester, og den kan sammenkobles med Java-, .Net- og COM-baserede applikationer.

Derudover har Corel udviklet sin egen SVG Viewer, som implementerer de væsentlige dele af SVG-standarden.

En underlig fisk
Det er ikke lige til at sige, hvad man skal mene om Corel Smart Graphics Suite. Developer SG fungerer nogenlunde godt som en slags RAD-klientværktøj, men måden, programmet implementer forretningslogik på, er desværre temmelig håbløs.

Process Builder er et spændende værktøj, som tilsyneladende har en langt større rækkevidde end blot at anvendes som grafik-generator. Hvad der mangler her, er noget i stil med Apaches FOP-generator, som kan generere en lang række slutformater ud fra XML-kilder.

Process Builder lugter nemlig mere af applikationsserver til publiceringsbrug, og XML kan jo netop benyttes til at generere meget andet end SVG. Det bliver spændende at se, om Corel vil bygge videre på disse muligheder.

Prisen på produktet bliver omregnet til danske kroner knap 8.000. En gratis prøveversion kan downloades fra Corels hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere