Computerworld News Service: EU's telemarked skal hænge sammen.
Sådan lyder det overordnede mål i revideringen af EU-teleregler, der formelt bliver vedtaget af Europa-Kommissionen på torsdag.
Motiverne har været kendt i et stykke tid og har delt teleindustrien.
De nuværende store operatører er generelt negativt indstillet over for ændringerne, mens deres konkurrenter er overvejende positive.
Forsøg på at åbne de markeder, der tidligere var domineret af ét nationalt telemonopol i hvert land, begyndte for alvor i 1998.
Siden da har man vedtaget en række love, der har til formål at fjerne elementer, der forhindrer konkurrence og at nedbryde barrierer mellem landene.
Men reglerne rækker ikke langt nok. Det er, hvad EU-kommissær Viviane Reding forventes at sige på torsdag, når hun afslører sine længeventede revideringer.
Mange tidligere offentlige monopoler dominerer stadig essentielle voksende markeder, som eksempelvis internetadgang via bredbånd gennem den kontrol, de udøver med deres teleinfrastruktur.
Skal tvinges
Viviane Reding ønsker at have mulighed for at true disse store operatører med tvungen funktionel separation af deres tjenester og netværk, hvis de ikke giver deres rivaler fair adgang til deres net.
De store operatører hævder, at funktionel separation vil få utilsigtede negative konsekvenser.
”Selvom hensigten er at fremme konkurrence, er der risiko for, at den påkrævede funktionelle separation ender med at genskabe et de facto monopol og modvirke risikable investeringer i nye adgangsnetværk,” mener ETNO, der er en sammenslutning af europæiske teleoperatører, hvis medlemmer hovedsageligt er tidligere offentlige monopoler.
Virksomheder, der forsøger at konkurrere mod de store operatører, mener, at funktionel separation er essentiel for konkurrencen.
”Kommissionens beslutning omkring funktionel separation er særligt kritisk. 17 europæiske lande halter bagud med hensyn til at tilbyde bredbånd, fordi der er lidt eller ingen opsplitning af det nuværende net," hedder det.
"Europa kunne i dag have været verdens ledende bredbåndsudbyder, hvis kontrolmyndighederne havde haft muligheden for at påbyde funktionel separation til at støtte åbne markeder,” mener ECTA, som er en sammenslutning af alternative tele- og internetudbydere i Europa.
Et lige så kontroversielt tiltag i revideringen forventes at gøre noget ved det problem, der opstår, når forskellige lande tolker EU’s love om telekommunikation forskelligt.
Viviane Reding har planer om at oprette en europæisk myndighed med fokus på telekommunikation med overblik over de 27 nationale telemyndigheder med det formål at sikre, at alle følger de samme regler.
Kritikere i branchen og blandt de nationale organer mener dog blot, at oprettelsen af en europæisk telemyndighed vil skabe mere unødvendigt bureaukrati.
Oversat af Mille Bindslev