Artikel top billede

Faktisk har Pia Kjærsgaard slet ingen egne tanker omkring det digitale Danmark. Det overlader hun til partiets it-ordfører.

Leder: Politikernes mangel på visioner er farlig

Computerworld mener: De politiske førstemænd har små visioner på det digitale Danmarks vegne. Til gengæld er landets partiledere enige i at kritisere it-branchen for at gøre for lidt for at hjælpe sig selv.

Computerworld mener: Computerworld har bedt lederne af de politiske partier om at sætte ord på deres visioner og mål for det digitale Danmark. Det er sket i interview-serien 'Partilederrunden' i løbet af valgkampens sidste uge.

Partiledernes digitale udsyn er et nøgleparameter for fremtidens politiske lederskab i Danmark. Overgangen fra landbrugssamfund til industrisamfund fordrede nye visioner og initiativer hos landets ledere.

Tilsvarende forudsætter overgangen til informationssamfundet – eller den digitale økonomi – også et nysyn på samfundets rammevilkår.

Derfor er det naturligvis væsentligt, hvilke digitale visioner de politiske partiers ledere tager med sig fra vælgerne til Folketinget.

Desværre afdækker Computerworlds interview-serie et partipolitisk lederskab med digitale visioner af skuffende lav karat. Værre er det, at jo mere centralt placerede partilederne er i Christiansborgs hierarki, jo mindre nysyn.

Faktisk har Pia Kjærsgaard – regeringens nærmeste støtte – slet ingen egne tanker omkring det digitale Danmark, mens Anders Fogh Rasmussen – statsminister in spe - vælger at holde sine visioner som en velbevaret hemmelighed.

Ledere nægter at udtale sig

Både Pia Kjærsgaard og Anders Fogh Rasmussen har afvist at dele deres tanker om det digitale Danmark med vælgerne.

Pia Kjærsgaard overlader det til partiets it-ordfører at tegne Dansk Folkepartis it-politiske linje. Vælgerne må derfor håbe på, at Pia Kjærsgaards it-ordfører også bliver genvalgt.

Anders Fogh Rasmussen har ikke tid til at redegøre for, hvordan han mener, at Danmark skal føres ind i den digitale tidsalder.

Vi er overladt til at gætte, hvorvidt den hidtidige ufokuserede it-politiske linje, som Foghs partikollega Helge Sander har lagt, også er fremtidens danske it-politik.

Det er uacceptabelt – og foruroligende – at Danmarks hidtil politisk altdominerende magtpar ikke vil melde ud over for vælgerne, om hvordan de personligt mener, vi skal bruge verdens mest potente teknologi til at sikre fremtidens velstand og velfærd.


Visioner af blandet karat
Det it-politiske budskab fra Bendt Bentsen, leder af Konservative, er at vi skal fortsætte de seneste års digitaliseringsstrategi. Vi skal bruge mere it til at sikre mere velfærd, vi skal have mere it i skolerne, vi skal styrke danskernes digitale kompetencer og mobilisere mere it-arbejdskraft.

Det er målsætninger, de færreste er uenige om. Men hvor meget skal vi satse og hvornår skal vi have resultaterne? Det får vi ingen konkrete svar på.

Vi henter lidt mere nytænkning om ambition på det digitale Danmarks vegne hos oppositionen, selv om der også her er langt mellem visioner, der for alvor løfter Danmark ind i den digitale æra.

Frank Aaen fra Enhedslisten kommer med det givetvis velmente, men også stærkt problematiske forslag om gratis bredbånd til alle danskere.

Naser Khader fra Ny Alliance, det nye parti i dansk politik med markante erhvervsledere i inderkredsen, vil derimod hverken mere eller mindre fornyelse end Bendtsen.

Klare mål og midler fra S

Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne kommer tættest på at løfte de digitale visioner for Danmark.

Hun vil bruge fra en pulje på 100 milliarder kroner til offentlig kvalitetsløft til at opruste folkeskolerne med it, få digitale kompetencer ind i skoleprøverne, efteruddanne flere vokse i it-færdigheder, udvikle mere omsorgsteknologi, justere jobkortordningen, så flere it-kyndige har mulighed for at virke i Danmark og fjerne egenbetalingen på de danske uddannelser for udlændinge, så flere kvikke hoveder kommer til Danmark for at læse it.

Nej, det er ikke revolutionerende, snarere snusfornuftigt, men i det mindste er både mål og midler klare her.

Politisk kritik af branchen

De politiske ledere er samtidig bemærkelsesværdigt enige i at kritisere it-branchen selv for at gøre for lidt – navnlig med hensyn til at tiltrække de unge til it-job.

Signalet fra partilederne er, at hvis it-virksomhederne vil have større politisk opbakning til sine behov og ønsker, så er branchen også selv nødt til at agere mere visionært og troværdigt, når den står konfronteret over for alvorlige barrierer for sin egen vækst.

Det mangler vi ifølge partilederne at se overbevisende eksempler på, hvilket også var et hovedbudskab på det seneste møde i CIO Innovation Forum, Danmark digitale tænketank.

Den it-politiske dagsorden efter folketingsvalget i morgen varsler med andre ord ikke reel nytænkning, desværre, men rummer et krav om større privat initiativ på it-området.

Det er en dagsorden, som i mistænkelig grad ligner et forsøg på at fylde et politisk vakuum på it-området med private kræfter.

Det er en skam. Danmark har ellers alle forudsætninger for at digitalisere sig ud af mange af fremtidens udfordringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere