"Hvad der er godt for pigerne – er også godt for drengene."
Sådan lyder det fra IT Universitetets studiechef Bitta Nielsen på konferencen Kvinder & It, der er stablet på benene i et samarbejdet mellem ITEK og Computerworld.
Formålet med konferencen var et forsøg på at finde ud af, hvad danske it-virksomheder skal gøre for at tiltrække flere kvinder til branchen.
"Vi får nogle dårlige faglige miljøer, hvis der kun er ét køn i erhvervet," mener Bitta Nielsen.
På IT Universitet har man derfor prøvet at nytænke, hvordan it-uddannelserne skal skrues sammen.
"Hvis vi vil have kvinderne med, nytter det ikke at tænke udelukkende på teknologien. Vi skal gøre mere ud af at fortælle, at it også handler om den måde, vi kommunikerer på, og at it har betydning for, hvordan en forretning drives.
Kort sagt, så skal vi i højere grad fokusere på, hvad it kan bruges til," siger Bitta Nielsen.
Uddannelser for de studerende
IT Universitetet har derfor tænkt bredt i udformningen af uddannelserne gennem tre linjer: teknologi, design og kommunikation samt forretning og kommunikation.
Universitetet gør samtidig meget ud af at høre de studerende om, hvad de mener om uddannelsen.
Det sker blandt andet gennem to årlige evalueringer, forskellige fokusgrupper samt gennem samtaler med de studerende.
"Selvfølgelig skal vi have nogle gode og relevante uddannelser, men det nytter jo ikke noget, hvis ikke de studerende gider de uddannelser. Derfor er det nødvendigt at få de studerende i tale," siger Bitta Nielsen.
Det er dog primært de mere bløde it-uddannelser, som kvinderne er tiltrukket af. IT Universitetets design- og kommunikationslinje er den mest populære.
Uddannelsen er dog skruet sammen på en måde, så man også får kendskab til teknologi.
Ikke bare nørder
Bitta Nielsen mener samtidig, at det er afgørende, at ændre på det billede af it-branchen, der er i samfundet.
"Vi skal have ændret det her image om, at it-branchen udelukkende består af mænd, der spiser pizza og drikker cola.
Det kan vi gøre blandt andet ved at få rollemodeller ud til skoler, gymnasier og andre uddannelser for at fortælle, hvad it i virkeligheden er for en størrelse," siger Bitta Nielsen.
"Samtidig skal vi have ændret semantikken. På IT-universitetet snakker vi for eksempel ikke om programmører, men om it-udviklere.
Det handler om at gøre det klart, hvad man vil med it. Ellers kommer vi ikke væk fra det dogme, at kvinder er mere forsigtige end mænd over for ny teknologi," mener Bitta Nielsen.
Hun peger også på, at it-branchens brug af forkortelser på mange begreber ikke tiltaler kvinder.
"Hvis vi vil tiltrække kvinder, nytter det heller ikke noget at snakke i forkortelser som for eksempel LMS (Learning Management Systems, red.). Vi skal i stedet fortælle, hvad det handler om," siger hun.