ComputerViews: Tidligere på ugen satte Microsoft selskabets øverste it-chef, Stuart Scott, på porten i noget, der nærmest mindede om en offentlig hængning.
Helt usædvanligt droppede Microsoft den ellers så udbredte metode med at begrunde et samarbejds-ophør med, at den pågældende medarbejder 'ønsker mere tid sammen med familien' eller 'søger nye udfordringer'.
I stedet blev der udsendt en intern meddelelse - som hurtigt blev spredt i pressen - om, at Stuart Scott var blevet opsagt på grund af overtrædelse af selskabets regler.
Hvorfor blev der ikke valgt en strategi, der kunne give 40-årige Stuart Scott - som i øvrigt har ikke færre end syv børn - en ærefuld fratrædelse? For eksempel ved at meddele, at han selv havde sagt op?
Vigtig kunde
Microsoft er tavs som graven.
Selskabet har alene bekræftet, at CIO'en er blevet opsagt på grund af regel-overtrædelser - blot en uge efter, at Stuart Scott holdt en keynote sammen med sin chef, driftsdirektør Kevin Turner, som var manden, der fyrede ham.
Der har været flere spekulationer om, at kun grove overtrædelse af HR-reglerne ville kunne få Microsoft til at iværksætte en offentlig ydmygelse af en topchef på denne måde.
Det vil altså sige chikane, samarbejdsproblemer eller andet, der har noget at gøre med mellem-menneskelige faktorer.
Der er andre, der mener, at Microsoft har slået ekstra hårdt ned på Stuart Scott, fordi han har været Microsofts egen CIO og dermed på en måde selskabets vigtigste kunde.
Betroet medarbejder
Han har nemlig været manden, der har haft ansvaret for at teste og anvende Microsofts egne produkter på selskabets mange tusinder ansatte.
Han har haft ansvaret for Microsofts infrastruktur, sikkerheds-foranstaltninger og forretnings-applikationer, ligesom han har stået i spidsen for support til alle selskabets forretnings-divisioner.
Dermed har han også haft adgang til mange af Microsofts allerdybeste og vigtigste forretnings- og produkthemmeligheder.
CIO'en har med andre ord været en af Microsoft højt-betroede medarbejdere - og ovenikøbet en mand i offentlighedens søgelys.
Derfor kan det meget vel tænkes, at selskabet har valgt at lade hammeren falde ekstra hårdt over netop hans hoved - måske endda for en mindre brøde.
Andre mener, at Stuart Scott er røget ud af Microsoft, fordi selskabet er i færd ved at fjerne den tyngde og magt, som en enkelt CIO traditionelt har haft. Den store offentlighed omkring fyringen taler dog imod dette.
Under alle omstændigheder viser den offentlige fyring, at Microsoft gerne vil signalere til ansatte, aktionærer, partnere, kunder og mange andre, at selskabet - der er velkendt for at have en meget engageret og dedikeret medarbejderstab - sætter etiske værdier højt internt i organisationen.
Kan skade rekrutterings-arbejdet
Det kan være en klar strategi, der imidlertid også kan have den slagside, at det kan skade rekrutterings-arbejdet, hvis et selskab får det image, at det slagter ansatte i fuld offentlighed som i dette tilfælde.
Det kan dog meget vel være, at det er en ting, som Microsoft ikke behøver skænke så mange overvejelser i dets jagt på nye medarbejdere - en ting, der i længere tid har ligget højt på Microsofts agenda.
I hvert fald har selskabet vundet flere sejre i den seneste tid, som for eksempel købet af en del af Facebook for næsen af flere konkurrenter samt selvfølgelig sidste kvartals rekordresultat.
ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.