Artikel top billede

Fagforbund i åben krig om danske IBM-ansatte

HK vil lægge låg på konkurrencen blandt fagforbundene om at organisere IBM's medarbejdere. Men et fagforbund bliver holdt udenfor. Så nu fortsætter balladen for fulde sejl.

Efter længere tids stridigheder blandt fagforeningerne, der repræsenterer IBM’s ansatte, rækker HK nu hånden frem, og inviterer de andre til at samarbejde.

Men invitationen er hul, mener Finansforbundet, der ikke er inviteret.

”Vi har haft en del skriverier med hinanden igennem pressen, og det tror vi ikke, at der er nogen, der får ret meget ud af. Så nu forsøger vi at få etableret et samarbejde og simpelthen få snakket med hinanden om, hvordan og hvorledes vi kan hjælpe hinanden i IBM,” siger faglig chef i HK/Privat Carlo Søndergaard til Computerworld.

Den invitation er næstformand Kent Petersen i Finansforbundet ikke synderligt imponeret af.

”Det er en lidt hul erklæring fra HK, når fagforbundet indbyder til et samarbejde, når vi, den absolut største faglige organisation i IBM, ikke bliver indbudt til samarbejdet,” siger han, da Computerworld læser listen op over de inviterede.

Både DJØF, Magisterforeningen, Forbundet for Kommunikation og Sprog, Ingeniørforeningen og Prosa har modtaget et brev, hvor HK inviterer dem til at samarbejde.

Strides om overenskomst

Finansforbundet og HK har gennem længere tid haft en strid om en overenskomst med IBM.

Finansforbundet har nemlig en overenskomst med den del af IBM, der hedder Service Delivery Center, IBM SDC.

Langt de fleste ansatte i SDC er medlemmer af Finansforbundet og det er HK langt fra tilfreds med.

”Vi har retten til at dække det område, hvor Finansforbundet har en overenskomst. Det ligger der en afgørelse i Grænsenævnet om. Den afgørelse har Finansforbundet ikke villet respektere,” siger Carlo Søndergaard fra HK.

Grænsenævnet afgør, hvem der har forhandlingsretten i grænsetilfælde mellem de to hovedorganisationer LO og FTF. HK er medlem af LO, Finansforbundet af FTF.

Ikke overbevisende

Hos Finansforbundet er næstformand Kent Petersen ikke overbevist af de juridiske argumenter.

IBM har meldt sig ind i Dansk Industri og har som udgangspunkt en aftale om, at fagforbundet kan kræve en overenskomst, hvis det har mere end 50 procent af de ansatte som medlemmer.

”Det har HK bare ikke. Langt fra. Det ændrer heller ikke på, at der ligger en samarbejdsaftale mellem LO og FTF, der siger, at den, der har overenskomsten, fastholder den. Da vi har overenskomsten derude, så har vi jo ikke i sinde at slippe den,” siger Kent Petersen.

Prosa: Ingen vej uden om
Hos Prosa mener faglig konsulent Bjarke Friborg ikke, at der er nogen vej uden om, at organisationerne samarbejder med hinanden om forholdene på IBM.

”Vi har længe haft en aftale med Finansforbundet om, at vi står sammen i IBM. Vi har også haft gode kontakter til de andre organisationer, som HK har inviteret. HK har sådan set kørt sit eget løb,” siger Bjarke Friborg, faglig konsulent i Prosa og fortsætter:

”Det er derfor vi allerede i sidste uge sammen med Finansforbundet inviterede HK til at deltage i det samarbejde, som vi allerede har om IBM, og i denne uge får vi så det her brev, hvor HK inviterer os,” siger Bjarke Friborg, faglig konsulent i Prosa.

Han bider dog mærke i, at Finansforbundet ikke har fået nogen invitation.


Kan ende i konflikt
Finansforbundet har tidligere indgået et samarbejde med de samme organisationer, som HK nu inviterer til at samarbejde og har forsøgt at få retten til at forhandle overenskomst med resten af IBM.

”Hvis det ender med, at IBM kun vil forhandle med HK fremover, så kan det ende med en konflikt i IBM SDC. Det er helt sikkert, at vores medlemmer ikke vil acceptere en HK-overenskomst,” siger Kent Petersen fra Finansforbundet.

Også i Prosa bider man mærke i, at HK ikke ønsker at samarbejde med Finansforbundet. Og det er forbundet ikke tilfreds med.

"I Prosa tager vi udgangspunkt i hele den kreds, der er med i samarbejdet, og der er det ikke til at komme uden om Finansforbundet,” siger Bjarke Friborg fra Prosa.

Hos IBM vil man ikke give et bud på, hvem der er den rette forhandlingspartner.

"Det er en sag internt mellem fagforeningerne, så det vil vi ikke blande os i," siger Marie-Louise Arnfast, pressechef i IBM til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere