Det er meget muligt, at Danmark med 34,3 forbindelser per 100 indbyggere er det førende land, når det kommer til at få bredbånd ud til folket.
Men på andre vigtige parametre er historien om Danmarks status på bredbånd ikke nær så rosenrød, konstaterer teleøkonom Taylor Reynolds fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.
”Danmark ligger i front med udbredelse af bredbånd, men når det kommer til hastigheder og priser, er der virkelig plads til forbedringer,” siger Taylor Reynolds.
OECD overvåger bredbåndsudviklingen i de 30 medlemslande, og i går indviede organisationen en helt ny bredbåndsportal på nettet, hvor der er input om priser, hastigheder med mere fra hele 552 udbydere af bredbånd i OECD-området.
Korea i klasse for sig
På portalen kan man ved selvsyn konstatere, at Danmark i løbet af 2005 gik forbi Korea, som landet med den største bredbåndudbredelse.
I dag ligger Korea ’kun’ som nummer fire, efter at også Holland og Schweiz er gået forbi.
”Alligevel er Korea i den en klasse for sig, fordi landet har en kombination af høj udbredelse, høje hastigheder, lave priser og meget fiber. Koreas problem er faktisk, at landets dårligste tilbud (fire mbit/sek, red) er for godt. Det kræver et lavere indgangsniveau, hvis man skal få flere folk med” siger Taylor Reynolds.
Men man skal ikke så langt ned i hastighed, som man kan opleve i Danmark.
For netop når det kommer til hastighederne ligger Danmark skidt til med en beskeden plads som nummer 21 ud af 30.
Gennemsnitshastigheden i de danske bredbåndstilbud ligger ganske vist på lige knap seks mbit/sek, men tallet blegner i forhold til OECDs gennemsnit på 13,7 mbit.
Og der er langt op til nabolandet Sverige, hvor gennemsnitshastigheden ligger på 21,4 mbit/sek.
”Vi overrasket over, at de tilbudte hastigheder ikke er større i Danmark, som er et land, der skulle være leder på bredbånd,” siger Taylor Reynolds.
TDC skraber bunden
OECDs bredbåndsundersøgelse er foretaget blandt 23 danske udbydere og til Taylor Reynolds store overraskelse fandt man en dansk udbyder, der sælger forbindelser med downloadhastigheder på under 256 kb/sek, der er den formelle grænse for, hvornår det tæller som bredbånd i statistikken.
”TDC har et tilbud på forbindelse på 160 kbit/sek. At der overhovedet tilbydes så langsomme forbindelser, placerer Danmark i gruppe med Mexico, Tyrkiet og Grækenland. Ingen andre OECD-lande tilbyder så langsomme forbindelser,” siger Taylor Reynolds.
Heller ikke priserne kan Danmark ikke helt følge med de ledende nationer.
Gennemsnitsprisen for et bredbåndsabonnement forholdsvis lav, men dækker over mange abonnementer med lave hastigheder. Ser man på prisen per mbit/sek tilbyder 11 lande lavere priser end i Danmark.
Fremadrettet ser OECD dog frem til, at danskerne får hurtigere og billigere bredbånd - dels fordi der er en sund konkurrence på DSL-markedet, men også forbi fibernettet så småt trænger ind i danske hjem.
Faktisk er det kun Korea, Japan og Sverige, der p.t. har større udbredelse af fiber end os.