Intel på trapperne med opdateret Itanium 2

Tema: Intel er på vej med en opdateret version af dobbeltkerne server-processoren Itanium 2 med tilnavnet Montvale.

Montvale, Intels opdaterede Itanium 2-chip, er produceret med den samme 90-nanometer-teknologi, som blev brugt til at producere den eksisterende Itanium 2 9000-serie af processorer.

Chippen, der formelt hedder Itanium 2 9100, byder på nogle forbedringer blandt andet en hurtigere front-side bus, FSB, på nogle modeller, samt features, der sænker strømforbruget i visse situationer og forbedrer driftsikkerheden.

"I bund og grund er det her en opfølger på den nuværende," siger Eddie Toh fra Intels Server Platforms Group i Asien-Stillehavsområdet.

Itanium 2-processorer er designet til high-end-servere, der primært bruges i specielle applikationer til bank- og finansverdenen.

Større ydeevne

Nogle 9100-modeller kører med lidt højere klokfrekvens end deres forgængere, men har samme on-chip cache. For eksempel har 9150M en hastighed på 1,66 GHz, bruger en 667 MHz front-side bus og har 24 MB cache, mens de ældre 9050'ere har en hastighed på 1,6 GHz, en front-side bus på 533 MHz og 24 MB cache.

Begge chips vil kunne erhverves i USA for 3.692 dollars for 1.000 styk.

"Den hurtigere front-side bus og højere klokhastighed i 9100-serien giver ikke desto mindre en pænt større ydeevne end 9000-serien – omkring 19 procent, siger Eddie Toh med reference til Intels egne testresultater.

9100-modellerne i den kraftige ende er tilføjet et "M" ved siden af modelnummeret for at adskille dem fra de modeller, der anvender den langsommere 533 MHz klokhastighed, og som er udstyret med et "N".

Nedsat strømforbrug

Den primære forskel mellem 9000- og 9100-serierne skal findes i nogle nye features i 9100-serien.

Core Level Lock Step i de nye chip skal forbedre driftsikkerheden ved at finde og fjerne fejl i processor-kernerne og holde beregningsresultaterne konsistente mellem de forskellige kerner – en funktion, der allerede findes til at vedligeholde konsistens mellem processorer.

Nogle 9100-modeller bruger også en såkaldt Demand-Based Switching-feature, der sænker strømforbruget, når udnyttelsen er lav.

Forskellen mellem de to serier er mindre tydelig i den lavere ende af skalaen. For eksempel kører 9120N med 1,42 GHz, bruger en 533 MHz front-side bus og har 12 MB cache – det samme som forgængeren 9020.

9120N har ikke strømreduktions-funktionen, men Core Level Lock Step. Prisen på 9120N ligger på 910 dollars for 1.000 stk.

Ud over Montvale arbejder Intel på tre fremtidige versioner af Itanium.

Tukwila, der skal produceres ved at anvende en 65 nm proces og have fire processor-kerner på en enkelt silicium-skive. Den kommer til næste år, oplyser Eddie Toh.

Tukwila bliver efterfulgt af Poulson, en 32-nm chip, der bruger en ny processor-mikroarkitektur, og endelig en chip ved navn Kittson.

Oversat af Birte Matsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere