Artikel top billede

Spil ikke computer. Gå ud og leg. Sådan lyder det fra mange velmenende forældre. Og det skader udviklingen.

Vores mødre kan være farlige for it-udviklingen

CIO Innovation Forum: It-faget har dårlige odds, fordi syv ud af ti unge er påvirket af forældre, der ikke har forstand på it.

Glem alt om store imagekampagner, pjecer og brochurer og skåltaler rettet mod de unge.

Hvis it-sektoren vil rekruttere flere, skal indsatsen lægges et helt andet sted, nemlig hos deres mødre.

Det indikerer en undersøgelse foretaget af it-vest, der er et samarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. I undersøgelsen fortæller 70 procent af de unge, at især deres mødre har stor indflydelse på deres valg af uddannelse.

"Og det er jo skidt, når mor hele barndommen har sagt: Gå nu væk fra den computer og gå ud at leg," sagde Gitte Møldrup, direktør for it-vest, da hun præsenterede undersøgelsen, der også pegede på andre interessante grunde til de unges uddannelsesvalg.

Undersøgelsen blev onsdag eftermiddag præsenteret på møde i tænketanken CIO Innovation Forum.

Blakket image

Her var it-sektorens image på dagsordenen for de fremmødte it-topledere, repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner og sågar en flok gymnasieelever fra Virum Gymnasium.

Og baggrunden er alvorlig nok.

It-branchen står midt i en massiv rekrutteringskrise, og fremtiden tegner dyster, for de unge vægrer sig fortsat mod at søge ind på it-uddannelserne.

Undersøgelsen fra it-vest var et led i uddannelses-institutionernes satsning "Future People", der skal forbedre it's image.

Formålet med undersøgelsen er at identificere, hvordan it-uddannelserne kan blive mere attraktive i de unges øjne.

Ud over mødrene er to andre faktorer væsentlige for elevernes valg: Dels om de er gode til gymnasiefagene. Dels om faget er kendt.

Der er meget at gøre

"Det er jo meget interessant. Veterinærteknik er jo heller ikke et fag, men alle ved, at man kan blive dyrlæge. Noget tyder altså på, at vi som branche også kan gøre en masse," sagde Allan Fischer Madsen, vice president hos Devoteam og formand for den styregruppe i tænketanken, der arbejder med det digitale image.

Noget tyder på, at han har ret.

I hvert fald kunne en af eleverne fra Virum Gymnasium fortælle, at it-branchen glimrer ved sit fravær på uddannelsesmesserne.

Og en anden elev fortalte, at hun simpelthen ikke har en anelse om, hvad er en it-arkitekt er for en størrelse.

It er et ikke-fag

Undersøgelsen fra it-vest viser endvidere, at de færreste unge har kendskab til omfanget af det arbejde, der egentlig ligger bag brugerfladen i it-programmerne.

Flere af de unge mener for eksempel slet ikke, at de harbehov for at lære mere om it, fordi de selv mener, at de er ganske dygtige til at betjene Powerpoint og Word.

"Man kan nærmest sige, at it – som vi forstår det – er et ikke-fag for de unge," sagde Gitte Møldrup Nielsen fra it-vest.

Image-problemet rækker dog videre end unge, der har meget dårligt kendskab til it-faget. I den brede befolkningsgruppe er det digitale image også svagt.

Det er netop blevet dokumenteret endnu engang i en opinionsundersøgelse, som Green Analyse­institut har gennemført.

74 procent af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at it-branchen er en stresset branche, 59 procent mener, at den er præget af mandlige værdier, og 41 procent, at den er nørdet.

Uklar kommunikation

Ifølge Berlingske Tidendes chefredaktør Lisbeth Knudsen, der sidder med i tænketankens styregruppe, handler det blandt andet om uklar kommunikation.

På den ene side illustrerer jobannoncerne fra it-virksomhederne nemlig guld og grønne skove, men sammenholdes det med overskrifterne om it i medierne, så er de i overvejende grad negative.

"Der må ske en kortslutning i hovedet på mange. Forskellen på overskrifterne og budskaberne i jobannoncerne virker kontra-produktive i forhold til rekruttering," sagde Lisbeth Knudsen.

Gør it attraktivt for kvinderne

Også kvinderne – og måske de kommende mødres – manglende interesse for it-sektoren blev bragt på dagsordenen. Her var der flere bud på, hvad it-branchen kan gøre for at tiltrække flere fra det kvindelige køn.

Et af dem kom fra Ina Corydon, der er it-chef i Allerød Kommune.

"Man kan for eksempel ændre sprogbruget. Jeg søgte ikke stillingen som it-chef, men chefkonsulent for digital forvaltning. Allerød Kommune tænkte, at det ville have en alt for teknisk karakter, hvis kommunens søgte en it-chef, og det var smart tænkt," sagde hun og pegede desuden på at fremhæve storytelling-elementet:

"Jeg læste jura, men havde jeg vidst, hvad der fandtes af fag inden for it, da jeg valgte uddannelse, ville jeg have været datalog og arbejdet med systemarkitektur," sagde hun.

Senere på eftermiddagen mødes alle tænketankens deltagere i et omfattende gruppearbejde.

Her er det formålet at komme med konkrete bud på, hvad der kan gøres for at løfte it's image.

Det vil senere udmønte sig i en konkret handlingsplan for fremme af det digitale image.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere