Reportere uden grænser har udarbejdet rapporten i samarbejde med kinesiske menneskerettighedsorganisationer, og en kinesisk "it-tekniker, der arbejder i internetbranchen".
Kina synes at være den eneste nation, der har titusindvis af ansatte til at overvåge internetaktiviteterne hos landets internetbrugere; blandt disse, er en specialstyrke under hvert lokalt sikkerhedskontor.
Den 17-sider lange rapport:"Journey to the heart of Internet censorship" beretter også om redaktører, der via SMS får besked på, at undlade at beskrive visse emner, eller kun bruge officielt udvalgte kilder, så som det statskontrollerede nyhedsbureau Xinhua.
Beijing Internet Information Administrative Bureau (BIIAB) udsteder jævnligt direktiver om censur. Rapporten indeholder mange eksempler fra året 2006.
De ansatte ved Beijings 19 største nyhedsportaler, deltager hver fredag i et møde hos BIIAB, hvor de bliver præsenteret for kritik af ugens nyhedsrapporteringer og modtager irettesættelser fra myndighederne, står der i rapporten.
Rapporten henviser også til teknikker, der bruges til at blokere for brugernes adgang til nogle web-sites, blandt disse, blokering af visse søgeord. Rapporten kommer ikke nærmere ind på, hvilke metoder, der rent teknisk anvendes.
Den kinesiske regerings politik mod online-'dissidenter' er veldokumenteret. På trods af flere udtalelser om, at Kina tillader en mere åben politik, forud for de olympiske Lege i 2008, er flere udenlandske websites blokeret for kinesiske internetbrugere - blandt dem, Wikipedias engelske og kinesiske sites, BBC og Chinese News.