Hvor skal vi sætte grænsen for net-censuren?

ComputerViews: Når talen falder på digital censur flyver tankerne ofte til lande som Kina eller Burma. Men også herhjemme er der overvågning og internet-censur. Hvad skal vi gøre ved det?

ComputerViews: Friheden til at formidle information er et kendetegn, som på godt og på ondt beskriver internettet i en nøddeskal.

Den digitale diktator vil med alle midler forhindre kritiske synspunkter eller divergerende meninger i at blive spredt for alle vinde, hvilket har givet sig udslag i at masser af lande i mere eller mindre synlig form sorterer i den digitale information.

Praktiske eksempler på det, er den kinesiske firewall (der vel i virkeligheden nærmere er en massiv overvågning af søgeord) eller egyptiske bloggere, der får flere års fængsel for deres indlæg.

Censur forbindes således ofte med lande, der ligger langt væk og er ’mindre civiliserede’ end os selv. Men vi er faktisk ganske godt med.

Vi kan godt selv

Fra vores egne breddegrader kan nævnes den omstridte sag om det russiske musik-site, Allofmp3.

Den danske internetudbyder Tele2 blokerede i slutningen af oktober 2006 det russiske site på opfordring fra fogedretten.

Et andet eksempel er logningsbekendtgørelsen. Vil logningsbekendtgørelsen bidrage til flere opklarede forbrydelser, og vil den foregribe nogle af de begivenheder, vi så gerne vil undgå?

Er der tale om systematisk overvågning af borgere i et helt samfund, eller er det helt misforstået, som justitsminister Lene Espersen giver udtryk for?

Eller hvad med EU-spidsernes forslag, der vil sætte begrænsninger for din og min færden på nettet.

Skal det være forbudt at søge på ord som "terror" eller "dræbe" som Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, har foreslået?

Der er naturligvis helt åbenlyse argumenter for forslaget, og der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, men er det ikke et skråplan, og hvad bliver det næste?

Skal vi på denne måde bøje os for terrorister på nettet, en politik som man på det hårdeste - med deraf følgende mistede menneskeliv - har håndhævet i den fysiske verden?

Der er mange spørgsmål, og svarene er ofte teoretiske eller akademiske.

Hvordan mener, du vi finder den digitale balance i Danmark?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere