Hvor skal vi sætte grænsen for net-censuren?

ComputerViews: Når talen falder på digital censur flyver tankerne ofte til lande som Kina eller Burma. Men også herhjemme er der overvågning og internet-censur. Hvad skal vi gøre ved det?

ComputerViews: Friheden til at formidle information er et kendetegn, som på godt og på ondt beskriver internettet i en nøddeskal.

Den digitale diktator vil med alle midler forhindre kritiske synspunkter eller divergerende meninger i at blive spredt for alle vinde, hvilket har givet sig udslag i at masser af lande i mere eller mindre synlig form sorterer i den digitale information.

Praktiske eksempler på det, er den kinesiske firewall (der vel i virkeligheden nærmere er en massiv overvågning af søgeord) eller egyptiske bloggere, der får flere års fængsel for deres indlæg.

Censur forbindes således ofte med lande, der ligger langt væk og er ’mindre civiliserede’ end os selv. Men vi er faktisk ganske godt med.

Vi kan godt selv

Fra vores egne breddegrader kan nævnes den omstridte sag om det russiske musik-site, Allofmp3.

Den danske internetudbyder Tele2 blokerede i slutningen af oktober 2006 det russiske site på opfordring fra fogedretten.

Et andet eksempel er logningsbekendtgørelsen. Vil logningsbekendtgørelsen bidrage til flere opklarede forbrydelser, og vil den foregribe nogle af de begivenheder, vi så gerne vil undgå?

Er der tale om systematisk overvågning af borgere i et helt samfund, eller er det helt misforstået, som justitsminister Lene Espersen giver udtryk for?

Eller hvad med EU-spidsernes forslag, der vil sætte begrænsninger for din og min færden på nettet.

Skal det være forbudt at søge på ord som "terror" eller "dræbe" som Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, har foreslået?

Der er naturligvis helt åbenlyse argumenter for forslaget, og der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, men er det ikke et skråplan, og hvad bliver det næste?

Skal vi på denne måde bøje os for terrorister på nettet, en politik som man på det hårdeste - med deraf følgende mistede menneskeliv - har håndhævet i den fysiske verden?

Der er mange spørgsmål, og svarene er ofte teoretiske eller akademiske.

Hvordan mener, du vi finder den digitale balance i Danmark?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere