Fodfolket lægger pres på EPJ-direktør

Direktøren for den nationale organisation Digital Sundhed, Otto Larsen, var i defensiven på EPJ-observatoriets årsmøde. Direktørens udmeldinger mangler substans, lød kritikken.

Det var småt med de konkrete mål og retningslinjer, da direktøren for den syv måneder gamle nationale enhed, Digital Sundhed, i går besøgte EPJ-observatoriets årsmøde.

De cirka 600 deltagere på årsmødet, som blev afholdt for tiende gang, ville gerne have mere styring, klare udmeldinger og noget at forholde sig til.

Det leverede Otto Larsen ikke. Han understregede, at der skal være tale om evolution, ikke revolution.

"Vi vil undgå at bygge luftkasteller og tage en pragmatisk tilgang til verden," forsikrede Otto Larsen den forventningsfulde flok.

EPJ-observatoriets årsmøde betegnes af deltagerne som dansk sundheds-its fætter kusinefest. De fleste af hovedkræfterne i den danske EPJ-udvikling er tilstede.

Og selv om deltagerne har fået opfyldt ønsket om national koordination, høstede den tilbageholdende linje fra Otto Larsen ikke store bifald.

Niels Mortensen, der er it-direktør i Region Syddanmark, er observatør i Digital Sundheds bestyrelse. Han prøvede også at dæmpe forventningerne til den kommende strategi.

"Mange af de ting, vi venter på, vil først stå klart, når der begynder at komme nogle handleplaner," sagde Niels Mortensen.

"Strategien for digitalisering af sundhedsvæsnet" som er Digital Sundheds første og primære opgave bliver i denne måned afleveret til regeringen. Senere følger handlingsplaner og de mere konkrete projekter.

Kritiske klinikere

Den besked var dog ikke nok til at holde kritikken fra næstformanden i Dansk Selskab for kvalitetsudvikling i Sundhedsvæsnet, Hans-Jørgen Frederiksen tilbage.

"Siden sundhedsministeren meldte ud, at vi skulle have en fælles platform om to år, har der været dyb tavshed i to år," sagde Hans-Jørgen Frederiksen. Han så ingen substans i Otto Larsens udmeldinger. Blandt andet savner han udmeldinger om standarder.

"Er G-EPJ død eller, hvad skal vi forholde os til," spurgte han.

Otto Larsen forsvarede sig dog med, at heller ikke det internationale marked kan levere en fælles standard.

"Vi vil ikke låses i et properitært system, som kan ende med at binde os til en leverandør og gøre det meget dyrt senere," sagde Otto Larsen blandt andet.

Projekter på vej

Otto Larsen var ikke helt så fåmælt, da Computerworld interviewede ham.

Her løftede Digital Sundhed-direktøren sløret for to konkrete tiltag, som kan komme i spil, når først strategien er på plads.

Det ene initiativ er et nationalt patientindeks, som skal fungere som vejviser, når en læge ønsker information om en ny patient.

EPJ-direktøren mener ikke, at informationerne skal samles ét sted.

"Jeg er ikke vanvittig begejstret for sådan et stort register. Og på dette område er der sket noget med teknikken," siger han.

En læge i Gentofte skal for eksempel via patientindekset kunne trække oplysninger fra patientens seneste røngtenfotografering, også hvis det er foregået i en anden region.

Desuden er Otto Larsen, ligesom mange af deltagerne på EPJ-observatoriet årsmøde, meget begejstret for det britiske tiltag. Map of Medicine, som er et såkaldt Sundhedsfagligt Informations system.

Forsimplet kan man sige, at kortlægningen viser et konstant opdateret billede af et standardbehandlingsforløb ved en given sygdom.

"Det er jeg optaget af om vi kan bruge og arbejde videre med, hvis vi oversætter det," siger Otto Larsen.

Projektet koster den britiske regering over en milliard kroner at udvikle, blandt andet fordi 1.600 læger, sygeplejersker og andre klinikere danner og opdaterer indholdet.

Læs mere om Otto Larsens udmeldinger i denne uges trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere