77 procent af danske it-virksomheder har stillinger, der er svære at besætte, og hver tredje virksomhed har jobs, de lige nu helt har opgivet at finde egnet arbejdskraft til.
Det fremgår af de regionale it-fora og IT-Branchens medlemsundersøgelse om den aktuelle mangel på arbejdskraft. Den blev foretaget i sensommeren 2007.
At den aktuelle mangel på arbejdskraft hæmmer væksten i den danske it-branche er ingen hemmelighed. Undersøgelsen peger netop også på, at over halvdelen af danske it-virksomheder straks ville øge bemandingen, hvis det var lettere at finde kvalificeret arbejdskraft.
Kæp i hjulet
”It-virksomhederne siger nej til ordrer og opgaver, fordi der mangler arbejdskraft. Det er skadeligt – og en kæp i hjulet for vækst og eksport i nye markeder. Det er et håbløst paradoks, som vi vil sætte alle kræfter ind på at løse”, siger adm. direktør Jakob Lyngsø fra IT-Branchen.
Især er der mangel på kvalificerede medarbejdere inden for udvikling og programmering. Men hele 30 procent angiver også udfordringer ved at finde projektledere, forretningskonsulenter og medarbejdere i salg/marketing.
Om det er højt- eller mellemlangt uddannede it-medarbejdere er underordnet, for virksomhederne er på jagt både efter begge typer.
It-branchens ansvar
Den administrerende direktør mener, at it-branchen skal ud af skabet.
”Vi skal gøre op med det nørdede image. It-branchen er en ung, dynamisk branche med gode muligheder for at rejse og arbejde internationalt. Der er plads til kvalificerede medarbejdere fra andre brancher og til flere unge, der vælger relevante uddannelser”, forklarer Jakob Lyngsø.
I undersøgelsen mener 54 procent, at omskoling af medarbejdere er en god ide. 39 procent af danske it-virksomheder tilbyder praktikophold, mens 30 procent er aktive med foredrag for unge.