TDC har forsyningspligt på såkaldte "sorte" kobber-forbindelser, der ikke er omfattet af den omstridte logningsbekendtgørelse.
En sort forbindelse er en direkte forbindelse mellem to kunder, der går uden om TDC's normale net, og som hovedsageligt benyttes i erhvervslivet.
En sort forbindelse koster ifølge TDC typisk mellem 10.000 til 20.000 kroner, men så har man også forbindelsen helt for sig selv, og kan benytte den til både telefoni og internettrafik, hvor hastighederne dog sjældent overstiger 10 megabit per sekund.
TDC logger ikke trafikken på en sort forbindelse, fordi det er i strid med privatlivets fred.
"Vi kan dog stikke snablen ned i trafikken, fordi den går forbi vores central, men kun hvis der foreligger en dommerkendelse. Og vi kan jo ikke se, hvad der er sket forud for den dommerkendelse, fordi vi ikke har logget trafikken på noget tidspunkt," lyder det fra TDC's afdelingschef for erhvervskunder, Mogens Jallberg, som er ansvarlig for dataudbud til erhvervsdrivende.
Han forklarer, at forbindelserne kan oprettes internt i Danmark, men også til nabolandene, hvor prisen dog oftest stiger til omkring 100.000 kroner for en sort forbindelse afhængig af geografien.
TDC har omkring "et par hundrede efterspørgsler" på sorte forbindelser om året.
Gammeldags modem snyder teleselskaberne
Mogens Jallberg forklarer, at oprettelsen af en sort forbindelse hverken er den billigste eller mest plausible måde, hvorpå man kan omgå logningsbekendtgørelsen.
"Det ville nok være smartere for en eventuel terrorist at benytte biblioteker eller hotspots til at kommunikere igennem, fordi det koster meget lidt, og så er man ikke bundet til et bestemt sted," fortæller han.
Men også på gammeldags modem-forbindelser er der et stort smuthul i logningsbekendtgørelsen.
Teleselskaberne er forpligtet til at logge modem-trafikken i forhold til, hvilke numre som ringer sammen. Men hvis man kommunikerer via et 56 kilobit modem, så kan teleselskaberne ikke se, om der tale om internet-trafik eller samtale.
"På den måde har vi noget, der ligner et opkald, men i virkeligheden er der tale om en dataoverførsel," forklarer Mogens Jallberg.
Efterretningstjenester har ingen problemer
Kryptering er en anden måde at omgå logningsproblematikken på.
"Man kan sætte flere former for kryptering op selv, som i praksis vil sikre, at din kommunikation og identitet ikke falder i hænderne på teleselskaberne," siger Mogens Jallberg.
Han understreger det er ekstremt nemt at bryde logningsbekendtgørelsen, som han kalder "hullet som en si."
"Nogle unge gutter kunne godt rende ind i problemer, men velforberedte professionelle har ingen problemer med at omgå logningen, hvilket inkluderer de fremmede efterretningstjenester, der uden tvivl opererer i Danmark," siger Mogens Jallberg.