Den sidste politiske sten på vejen mod åbne standarder i hele den offentlige sektor i Danmark er nu fejet væk.
Danske Regioner og kommunernes organisation, KL, har indgået en aftale med videnskabsminister Helge Sander (V) om at indføre åbne standarder fra nytår.
I første omgang er kommuner og regioner indstillet på at implementere de syv sæt standarder, som IT- og Telestyrelsen har anbefalet.
De syv sæt standarder skal dog kun benyttes i det omfang, de er udgiftsneutrale. Desuden skal alle kunne modtage de to dokumentformater ODF og OOXML.
”Aftalen betyder, at vi nu for alvor har sat gang i anvendelse af åbne standarder. Danmark er allerede førende på dette område og derfor vil hvert nyt skridt vi tager, give genlyd i udlandet," siger Helge Sander.
Vigtige partnere
Sidste år besluttede Folketinget, at det offentlige skal bruge åbne standarder fra 1. januar 2008.
En meget stor del af de offentlige it-systemer hører dog hjemme i regioner og kommuner, og derfor er den nye aftale vigtig.
Borgmesteren i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin, der også er formand for KLs bestyrelse, håber at åbne datastandarder både kan gøre kommunikationen i det offentlige bedre og måske endda billigere.
"Aftalen alene gør det ikke. Vi er i hele den offentlige sektor nødt til at lægge kræfter og ressourcer i at drive den udvikling frem," siger Erik Fabrin.
Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner, ser den nye aftale som et godt eksempel på det øgede samarbejde på tværs af stat, region og kommuner.
"Aftalen er udtryk for, at det offentlige i samarbejde løfter en vigtig opgave og påtager sig ansvar for den videre digitale udvikling," konstaterer Bent Hansen.