Mozilla 1.3 er en opgradering værd

Både Mozilla og Opera har vist, at selvom man bare er en lille én, kan man alligevel godt finde på smarte nye funktioner. Et lille år efter den første beta-version af Mozilla 1.0 byder Mozilla-projektet på intelligent spam-filter mod uønsket e-mail, forbedret stabilitet, hurtigere opstart, bedre understøttelse af flere brugere og mere til.

Intelligent antispam

For to uger siden sendte programmør-gruppen bag open source-browseren Mozilla version 1.3 på gaden. Mozilla-gruppen er af den gammeldags slags, når det gælder versionsnummerering. De giver ikke ved dørene, og den tilsyneladende lille difference på 0,3 i nummerering på et lille år dækker over væsentlige nyheder.

Intelligent spam-filtering
Den største enkeltstående nyhed må være spam-filteret i Mozillas mail-klient. Den benytter en statistisk metode, kendt under navnet Bayesiansk filtrering, til at frasorte den uønskede post.

Filteret skal oplæres til at kunne skelne spam fra den rigtige vare, og det gøres ved at markere en mail som værende spam. Ved hjælp af en <http://www.paulgraham.com/spam.html>smart algoritme kan filteret så lære at genkende spam.

Mozillas kombinerede mail- og nyhedsgruppe-læser er blevet forbedret, således at man kan skabe filtre af den sædvanlige slags, som baseres på bestemte ord i emne-linien, afsender-linien eller andre felter.

I mail-klienten kan filtre være en hjælp, hvis man har rigtig mange mails liggende i sin postkasse, og i nyhedsgruppe-læseren er det helt uundværligt. Man vælger sit filter i en popup-menu lige under visningen af mails eller nyhedsgruppe-indlæg, så funktionen er nemt tilgængelig.

XML og billedskalering - lige som i IE
Nye browserversioner har det med at låne af de andre producenters gode ideer, og det kan jo kun komme slutbrugerne til gode. Mozillas udviklere låner lidt af hvert fra Internet Explorer i den nye version, og det gælder for eksempel automatisk skalering af store billeder.

I Internet Explorer skal man vente på fremkomsten af en knap i nederste højre hjørne for at veksle imellem den skalerede version, som tilpasser sig browservinduets størrelse, og den originale version af billedet. I Mozilla kan man blot klikke på billedet for at skifte imellem de to versioner, og det er en lille smule nemmere.

Et andet punkt hvor Mozilla har halet sig ind på Internet Explorer er XML-visning. I stedet for blot at vise et tekst-udtræk af XML-arket, så vises XML nu på samme måde som i Internet Explorer. Mozilla kan også benytte XSL-stylesheet til formatering af XML.

Flere brugere

Nemmere brugerskift
En udmærket funktion i Mozilla er dens evne til at håndtere flere brugere, som har hvert sit sæt af bogmærker og cookies og så videre. Problemet med den tidligere version af profil-håndteringen var, at browseren skulle genstartes, før end skiftet trådte i kraft. Nu kan man blot klikke på sin profil, og så skiftes brugeren øjeblikkeligt.

En gruelig begivenhed indtraf med den forrige version af browseren, 1.2.1, hvor de knapper, som gør det muligt at sammenklappe menuer og værktøjslinier i toppen af skærmen, pludselig forsvandt. Det var et smerteligt tab, men nu er disse knapper heldigvis tilbage igen.

De sammenklappelige menuer er en nem måde at få mere læseplads på i browseren, samtidig med at man kan sætte vinduesbredden til en fornuftig størrelse.

Mozilla 1.3 indholder mange små, gode nyheder, og sammenholdt med det indtryk af hurtighed og stabilitet, som browseren gav hos os, må den nye version siges at være en anbefalelsesværdig opdatering.

Den danske version kan downloades fra Mozillas hjemmeside, dog uden dansk stavekontrol. Det er til gengæld nemt at installere i programmet.

Først skal man installere stavekontrol-udvidelsen, og det fungerer helt automatisk, på websitet Spellchecker.mozdev.org. Derefter skal man installere den danske ordbog, og det foregår ligeledes automatisk fra websitet Mozcafe.com. Der er også ordbøger til mange andre sprog, hvis man har behov for det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel