Fagforening kalder manglen på it-folk overdreven

Samdata/HK kalder det overdrevet, når it-branchen klager over manglende arbejdskraft. Foreningen IT-Branchen er uenig.

Det er efterhånden en accepteret sandhed, at der mangler arbejdskraft i it-branchen. Aktuelt opgøres manglen på it-folk til omkring 5.000.

Samdata/HK peger i en pressemeddelelse på, at der er mange muligheder for at afhjælpe situationen. Blandt andet mener organisationen, at virksomhederne skal være bedre til at ansætte it-medarbejdere med kortere uddannelser.

”Vi ser mange eksempler, hvor en virksomhed søger en it-ingeniør til en stilling der sagtens kunne bestrides af en datamatiker. Vi har en ledighed på 4,4 procent, så der er stadig folk at tage af,” siger formand for Samdata/HK Erik Lykke Hansen.

IT Branchen kender problemet

Direktør for foreningen IT-Branchen Jacob Lyngsø kan godt genkende problemet, men mener ikke, at de mellemlangt uddannede er særlig nemme at rekruttere.

”Omkring 50 procent af vores medlemmer siger, at det er meget svært at rekruttere folk med mellemlange uddannelser. Desuden er der faktisk flere, der regner med primært at ansætte folk med en mellemlang uddannelse i de næste 12 måneder, end der regner med at ansætte folk med lange videregående uddannelser,” siger Jakob Lyngsø.

61 procent af foreningens medlemmer regner med primært at ansætte folk med mellemlange uddannelser.

”Efterspørgslen efter de mellemlangt uddannede ser bedre ud, end den har gjort tidligere. Det kan være af nød, fordi virksomhederne ikke kan få it-ingeniører og dataloger, men i hvert fald er der stigende efterspørgsel efter dem,” siger Jakob Lyngsø.

It-branchen i fremtiden

IT-Branchen og ITEK har for nylig offentliggjort en fremskrivning, der forudser at der i 2025 vil mangle 8.000 it-medarbejdere. Den fremskrivning giver man ikke meget for hos Samdata/HK.

”Det er uprofessionelt at tro, at man kan forudsige udviklingen i it-branchen 18 år frem i tiden. Tænk hvis vi havde troet på alt, der blev sagt før dot.com-boblen sprang,” siger Erik Lykke Hansen.

IT-Branchen medgiver, at prognosen ikke nødvendigvis er den endegyldige sandhed.

”Det er helt rigtigt. Vi kan ikke vide, hvordan det ser ud om 18 år, men jeg vil godt understrege, at det ikke er nogle modeller, vi selv har fundet på,” siger Jakob Lyngsø.

”Vi offentliggør de her modeller hvert kvartal i samarbejde med IDC, og det vi kan se er, at prognosen bliver værre. Der kan naturligvis godt ske noget, så prognosen ikke kommer til at holde,” fortsætter han.

Både Samdata/HK og IT-Branchen mener, at det ender med, at fremtidens it-arbejdsmarked bliver globalt.

”Det der formentlig vil ske er, at vores erhverv ligesom så mange andre bliver løst globalt. Det bliver i samarbejde med alle mulige lande som Kina og Rusland. Der er mange jobfunktioner, hvor den danske fandenivoldskhed, kreativitet og mangel på autoritetstro ikke betyder noget. Samlebåndskodearbejde er vi ikke overvældende dygtige til. Til gengæld er vi tit gode til at lave systemløsninger der kan opfylde store kunders behov,” siger Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere