HP: Danskerne køber dyrere computere

Danskerne har ændret adfærd og falder ikke længere for de billigste computere. Faldet i dollarkursen betyder heller ikke billigere pc’er, men derimod mere pc for kronerne.

De danske forbrugere er blevet mere modne, når det kommer til indkøb af pc’er: bærbare som stationære computere.

Det mener Anders Herløv, der er markedsdirektør for HP's danske pc-forretning.

Han kan se, at danskerne er villige til at lægge en tusindelap ekstra, eller det der ligner, på bordet, når de køber for en bærbar eller en stationær pc fra HP.

”Vores gennemsnitlige salgspriser på bærbare er minimum steget med 10 procent på et år. Vi tillægger det, at de danske forbrugere et blevet mere modne, når de køber en bærbar eller en desktop. De prioriterer kvalitet og ydelse højere end de billige slagtilbud,” siger Anders Herløv.

Udviklingen i forbrugernes adfærd kan være med til forklare, hvorfor de danske forbrugerpriser på computere slet ikke er faldet lige så meget som i de andre EU-lande.

Således viser fra det europæiske statistiske bureau, Eurostat, at de danske forbrugerpriser på computerudstyr kun er faldet med 18 procent på to år, mens priserne i hele EU-området er faldet med 25 procent. I Sverige har prisfaldet endda været på 35 procent de seneste to år.

Når de officielle pristal fra Eurostat kan vise et prisfald, samtidig med at for eksempel HP melder om stigende gennemsnitspriser på pc’er, skyldes det, at statistikkerne veksler teknologiske fornyelser (hurtigere processorer, større harddisk med videre) til prisfald. Altså hvor meget pc får du for 10.000 kroner i dag, og hvor meget fik du for et år siden.

Sverige indhenter Danmark

Den slags beregninger giver Anders Herløv dog ikke meget for, men han kan godt genkende statistikkens pristal, der siger, at prisfaldet i Sverige har været kraftigere end i Danmark.

”Konkurrencen på det svenske marked har historisk set slet ikke været lige så intens som i Danmark. Men konkurrencen er blevet skærpet i Sverige de seneste år, så der er tale om, at svenskerne er ved at indhente os, hvis ikke det allerede er sket,” siger han.

Til dem, der forventer, at HP og andre sætter deres priser ned i takt med, at dollaren falder – den er faldet med 16 procent på et år – har Anders Herløv både en god og en dårlig nyhed.

Billigere komponenter

Den dårlige nyhed er, at priserne på pc’erne i markedet fastsættes ud fra en vurdering af, hvilke priser forbrugerne kunne tænkes at betale – altså helt uafhængigt af udsving i valutakursen.

Den gode nyhed er, at dollarfaldet betyder noget for, hvor meget pc man så får for pengene.

”Dollarfaldet slår direkte igennem på komponentpriserne. Det betyder ikke, at vi sælger pc’erne billige, men det betyder, at vi kan sætte kraftigere og mere højtydende komponenter i de pc’er, vi sælger,” siger Anders Herløv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere