Internet, digitalt tv og radio kombineret med 3. generations mobilnet. Sammensmeltningen af kommunikation og medier er fremtiden, mener Højteknologifonden, som regeringen har nedsat.
Fonden valgte i den anden af i alt tre uddelinger i år at støtte et konsortium af DTU, Aalborg Universitet, Danmarks Teknisk Videncenter, Danmarks Radio, Nokia, Motorola, Wirtek og Broadcast Service Danmark med 22 millioner kroner.
Mere end ’Vild med dans’ på mobilen
Projektet ’Næste generations mobilkommunikation – når medierne smelter sammen’ har dermed et samlet budget på 43 millioner kroner, når også universiteterne og virksomhederne har spyttet penge i kassen.
Ifølge lederen af projektet, centerleder Knud Erik Skouby fra DTU bliver der opbygget et helt nye kommunikationsmedier, når de to verdener smelter sammen.
"Man kan i dag se konturerne af den fremtidige udvikling, men det bliver mere og andet end bare at se ’Vild med dans’ på mobilen," siger Knud Erik Skouby.
”Vores ambition er at udforske den teknologiske platform og finde ud af, hvad der kan være interessant og nyttigt for samfundet,” siger han. Forskningen vil blandt andet definere nye forretningsmodeller og nye værdikæder i næste generations mobilteknologi.
Mere præcis GPS
Der arbejdes med noget større præcision i et projekt, der skal forny GPS.
Således fik Alexandra Instituttet, Terma A/S, Dansk Landbrugs Rådgivningscenter, Systematic Software Engineering A/S, Aarhus Universitet, Handelshøjskolen på Aarhus Universitet og Aalborg Universitet et tilsagn på 25 millioner kroner i støtte til projekt, der satser på at udvikle en platform, der gør det hurtigt og nemt for danske virksomheder at udvikle produkter og services, der udnytter Galileo-systemet.
Galileo er det europæiske alternativ til den amerikanske GPS-teknologi.
Det europæiske system vil ifølge projektleder, innovationschef Andry Drysdale fra Alexandra Instituttet, give langt større nøjagtighed end det amerikanske GPS-system, og så vil det også virke indendørs.
”Det kan blive meget nemmere at opdatere plantegninger over bygninger i forbindelse med ombygninger,” giver Andry Drysdale som eksempel på projektets anvendelse.
Andre muligheder er dynamisk skiltning, nemmere positionering af både dyr og udstyr. Projektet har et samlet budget på 48 millioner kroner.
Derudover fik projekterne ’Lettere vej til nye lægemidler’ og ’Mere energieffektiv cementproduktion’ også del i midler fra Højteknologifonden i denne omgang.
I alt har fonden uddelt 573 millioner kroner i støtte til 43 projekter siden 2005. IT- og telebranchen har snuppet penge til 11 projekter.