Artikel top billede

Nogen i Bendt Bendtsens ministerium eller styrelse må have røde øre, mener fagforeningerne.

Fagforeninger skoser minister i kartelsag

Fagforeningerne mener, at Bendt Bendtsen og Konkurrencestyrelsen må have røde ører, efter at ministeren har indrømmet, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.

Fagforeninger tordner mod Konkurrencestyrelsen og den øverste ansvarlige minister på området, Bendt Bendtsen (K), efter han i går sagde at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.

Ministeren bakkede op om Konkurrencestyrelsen, der skal gribe ind, hvis der er mistanke om, at konkurrenceloven overtrædes.

"Det er jo helt grotesk, at konkurrencestyrelsen erkender at have vidst, hvordan konkurrencereglerne skulle fortolkes og så samtidigt fastholde, at de ikke har gjort noget forkert ved at forholde sig helt passivt." siger juridisk chef Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

Hun er især fortørnet over, at styrelsen ikke har haft øjnene åbne for de mange afsløringer, der er fremkommet i især Computerworld.

Her er det blandt andet kommet frem, at WM Data havde 300 aftaler med kunder og partnere. IBM havde aftaler med alle underleverandører og Danmarks største virksomhed A.P. Møller Mærsk.

Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet, Folketinget og en række andre offentlige myndigheder har også haft de omstridte aftaler.

"Det er pinligt, at konkurrencestyrelsen ikke har ønsket at se på nogen af de talrige henvendelser, som de har fået eller af egen drift at gå ind i nogle af de mange afsløringer i pressen. Og det er ikke mindre pinligt, at den ansvarlige minister bakker op om, at de ikke har foretaget sig noget." siger hun.

"Vi er inde på et område her, hvor regeringen af al kraft støtter landets allerstørste arbejdsgivere, på trods af små og mindre arbejdsgivere - på trods af lønmodtagerne og på trods af loven," siger hun.

Også HK skoser minister

Politisk-økonomisk konsulent Morten Skov fra HK Privat mener, at ministeren og styrelsen er vendt på en tallerken.

"Med sin indrømmelse af, at jobklausuler kan være i strid med EU's konkurrenceregler har erhvervsministeren langt om længe indset, at disse klausuler kan medvirke til en helt uacceptabel begrænsning og forvridning af konkurrencen og arbejdskraftens mobilitet. Bendt Bendtsen og konkurrencestyrelsen er simpelthen vendt på en tallerken i dette spørgsmål." siger han.

Morten Skov mener, at regeringen bør følge op med supplerende lovgivning, som beskytter medarbejderne mod begrænsninger i deres mulighed for atsøge og få nye job.

"Nogen - enten i ministeriet eller styrelsen - må da
have røde ører efter det her svar" siger han.

Det virker som en dårlig undskyldning, at indgreb fra styrelsens side kun skal finde sted, hvis det mærkbart begrænser konkurrencen. Og hvornår er er konkurrencen i øvrigt nedsat mærkbart? spørger konsulenten.

"Jeg mener ikke, at jeg har hørt lignende forbehold for konkurrencestyrelsens virksomhed, og i øvrigt er det åbenlyst for enhver, der kender branchen, at bindinger i form af klausuler ikke kan andet end skabe flaskehalse og derved dårligere konkurrence", siger han.

Listen over virksomheder, der indgår i eller har indgået i jobkarteller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere