Almindelige private, danske telebrugere fortrækker at bruge Skype og Googletalk, når der skal tales i telefon over internettet.
Således bruges Skype og Googletalk af 37 procent af de 525.000 danskere, der benytter IP-telefoni i privat henseende. Dermed må de 45 danske udbydere af IP-telefoni dele de resterende 63 procent af markedet.
Det afslører et rundspørge som Megafon har foretaget for It- og Telestyrelsen til 1.000 tilfældigt udvalgte danskere.
Tal på Skype for første gang
Megafons undersøgelse sætter for første gang tal på, hvor stor udbredelse Skype og Googletalk har i de danske hjem.
Godt nok har man haft en fornemmelse af, at tjenester som Skype stod stærkt blandt private – der er trods alt 220 millioner brugere på verdensplan – men de helt konkrete oplysninger har altså manglet.
Selv om danskernes brug af IP-telefoni generelt er i stærk fremgang, er udviklingen ikke så imponerende når den sættes op mod udenlandske erfaringer.
I en rapport som den franske firma IDATE har udarbejdet til IT- og Telestyrelsen slås det fast, at kun 10 procent af de danskere, der har bredbånd også har abonnement på IT-telefoni hos en af de lokale udbydere.
Forventningen ville ellers være, at udbredelsen af IP-telefoni i høj grad fulgte udbredelsen af bredbånd.
Men som IDATE anfører i sin rapport er den dominerende teleoperatør – læs TDC – kommet sent i gang med at udbyde IP-telefoni. Det skete først i 2006.
”…den dominerende operatør kan indtil nu have følt, at det ikke hastede så meget med at forebygge risikoen for at miste kunder og risikoen for at kanabalisere dens egne indtægter fra fastnetkunderne,” skriver IDATE i rapporten.
Frankrig fører an
I hvert fald kan man konstatere, at den lave udbredelse af IP-telefoni i Danmark står i skærende kontrast til den førende nation, Frankrig, hvor det er 44 procent af bredbåndskunderne som også har IP-telefoni.
For Tyskland er tallet 20 procent, i Holland 18 procent, i Sverige 15 procent og i USA er det 14 procent. Af de syv undersøgte lande ligger kun Storbritannien lavere end Danmark.
Et andet resultat af TDCs sene start er også, at både Cybercity og Telsome er større end TDC på IP-telefoni.
Således sad Cybercity på 27 procent af abonnenterne og Telsome snuppede 11 procent, mens TDC havde ni procent af abonnenterne i andet halvår 2006.
Det skal bemærkes af markedsandelene over IP-telefoni abonnementer på det danske marked ikke kan sammenlignes med de brugertal, som Megafon har indhentet. Det skyldes dels, at der typisk er flere bruger per abonnement samt at IT- og Telestyrelsen ikke har haft adgang til abonnementstal for Skype og Googletalk.