To gange webbaseret groupware

I PHP-miljøet står to tyske konkurrenter inden for open source webbaseret groupware stærkt. PHProjekt er glimrer på forsiden, med masser af avancerede funktioner, men byder på en kluntet grænseflade og er håbløst programmeret. Moregroupware har endnu ikke så meget funktionalitet at byde på som PHProjekt, men her er der bedre styr på kode og grænseflade. Men man kan rejse spørgsmålet, om webapplikationer overhovedet er en god problemløsning.

PHProjekt

To tyske webbaserede programmer byder på ganske gratis groupware med mange stærke funktioner. PHProjekt er det mest omfattende, men Moregroupware virker væsentlig mere robust.

PHProjekt har ikke bare en imponerende mængde indbygget funktionalitet, men også mange udvidelsesmoduler som kan downloades fra projektets hjemmeside.

Lige ud af papkassen, eller zip-filen, tilbyder PHProjekt kalender med gruppevisning og mange andre funktioner. Derudover indeholder programmet en kontakt- og adresseliste med mulighed for at importere kontakter fra Outlook-adressebøger.

PHProjekt byder på et simpelt debatforum samt indbygget filhåndtering med avancerede muligheder som kryptering af filer. Hertil kommer et rudimentært web-mailsystem. Webbaseret chat bydes der også på, men det er nok for langsomt, bøvlet og frustrerende at bruge i arbejdssammenhæng.

Og som om det ikke var nok, indeholder PHProjekt også avancerede muligheder for projektstyring. Projekter er sammenkædet med en funktion for timesedler (som den danske oversættelse kalder for tidskort), og tillader en "chef"-rolle at allokere medarbejderes tid til et projekt.

Meget praktisk har programmørerne indbygget en HelpDesk-funktion, hvor brugerne kan klage deres nød over defekter og mangler.

Projektstyring er en af de funktioner, som gør PHProjekt interessant.

Udvidelser
PHProjekt indeholder en lang række udvidelser, og det gør programmet attraktivt. Her findes for eksempel en udvidelse, som kan synkronisere kalender og kontakter med Outlook. Blandt andre udvidelser findes værktøjer til backup, moduler til webpublicering og SMS-funktionalitet.

Uheldig grænseflade
PHProjekt imponerer med sin store mængde af funktionalitet. Det er virkeligt et omfattende system, som projektet tilbyder. Grænsefladen er dog ikke alt for heldig. Det er nemlig sjældent nemt at gennemskue, hvorledes funktionerne udnyttes, og vi måtte ofte ty til en uofficiel, men udmærket engelsk-sproget manual, som også kan downloades i PDF-format fra PHProjekts hjemmeside.

Når man tager et kig i koden bag PHProjekt, så gemmer der sig en fæl overraskelse: PHProjekt er kodet i en oldnordisk stil, hvor HTML og kode blandes sammen i en pærevælling. Det gør det sværere at udvide koden, og det øger risikoen for fejl, men værst af alt sammensyr programmeringen programmets brugerflade med dets funktionalitet, og det er slet ikke i orden her i 2003.

Moregroupware

Moregroupware
Programmet med det mindre opfindsomme navn Moregroupware bygger også på PHP og MySQL, og lige som PHProjekt stammer det fra Tyskland, som har et meget aktivt PHP-udviklermiljø.

Moregroupware indeholder stort set de samme funktioner som PHProjekt, men mange af de spændende funktioner er endnu i beta-fasen.

Vi kunne for eksempel ikke gennemskue, hvorledes delen til projektstyring fungerede. Den danske oversættelse er endnu heller ikke færdiggjort for visse af modulerne, hvilket gør, at de ikke kan anvendes, hvis dansk vælges som sprog.

Moregroupware virker en del nemmere at gå til end PHProjekt, og når man kigger i koden bag, ser man en væsentligt bedre programmeringsstil end PHProjekt. Som en meget vigtig forskel benytter Moregroupware skabeloner til at generere web-grænsefladen. Selve de PHP-scripts, som tilsammen udgør applikationen, holder kun på logikken i programmet. Efter de relevante data er produceret, udfyldes en HTML-skabelon med værdierne, som så sendes til klienten.

Det gør det ikke bare nemmere at læse og forstå koden, det gør det også lettere - i hvert fald i princippet - at frakoble webgrænsefladen fra applikationen. Det er jo ikke sikkert, at en webgrænseflade som er fastkodet til en opløsning på 1024 x 768, med funktionalitet via JavaScripts, som kun fungerer i dagens browsere, opfylder de krav til grænseflade, som kan stilles i fremtiden.

Moregroupwares overskuelige kalenderfunktion.

Webapplikationer er noget juks
Man kan diskutere, om web-baserede applikationer overhovedet er en god idé. Fra et udviklingsmæssigt synspunkt er tingene klare nok: Web-miljøet er den mest udbredte klient-server-arkitektur, der findes, og det er nemt og økonomisk at udvikle til webbet som platform.

Men specielt i brugerfladen har de webbaserede applikationer problemer: Langsomme svartider og et brugerflade-design, som ligger langt fra de platformsspecifikke applikationer, som brugerne ellers benytter.

Det er her at Moregroupwares - i hvert fald delvise - afkobling mellem logik og grænseflade giver flere muligheder. For eksempel kunne man forestille sig en brugerflade på klient-siden, som ikke er webbaseret. Inden for Java-verdenen kendes begrebet Webtop, som er et program, der agerer forstykke til en webbaseret applikation, men som på brugersiden fremstår som en almindelig applikation. Det kan benyttes til at skabe applikationer, som på overfladen ligner andre platformsspecifikke programmer, men som på bagsiden benytter den nemme og kendte web-arkitektur.

Prøv selv
PHProjekt og Moregroupware kan begge afvikles under både Windows og Unix/Linux. Begge programmer bygger på open source databasen MySQL.

Programmerne er ganske nemme at installere, men i forbindelse med Moregroupware skal vi skynde os at oplyse, at Moregroupware ikke fungerer med domæneadressen "localhost" eller "127.0.0.1" - man skal enten benytte et andet IP-nummer eller et andet domæne under den i øvrigt nemme installation. Under Windows kan det klares ved at højre-klikke på ikonet "My Computer", vælge "Properties" i pop up-menuen, og vælge fanebladet "Network Identification". I stedet for "localhost" kan navnet under punktet "Full computername" benyttes som lokalt domæne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel
White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis