"Blæsten kan man ikke få at se, det' der ikke noget at gøre ved," lød det i en gammel børnesang.
Som så meget anden børnelærdom skal postulatet revideres, for der er noget at gøre ved det: informationsteknologien er naturligvis i stand til at vise os blæsten.
Eller de simulerede luftstrømme, for nu at være helt præcis.
Bolde pustes rundt
Den danske ventilationsvirksomhed Lindab har udviklet visualiseringsprogrammet DIMcomfort, som kan vise luften fra et ventilationsanlæg i 3D.
Luften er afbilledet som blå bolde, der pustes ud af det tegnede anlæg på computerskærmen.
Boldenes antal og hastighed giver et godt indtryk af, hvor meget luft, der strømmer igennem systemet og hvor hurtigt.
Og ikke mindst viser det, hvor luften søger hen, når den skydes ud af ventilationsanlægget.
De blå bolde bliver røde, når de støder sammen.
På den måde får de projekterende ingeniører et hidtil uset godt overblik over, hvor kraftig ventilationen i et givent rum skal være.
Også 3D-lyd
DIMcomfort kan også simulere lyden, for når man designer ventilationsanlæg, er hyletoner en faktor, man gerne vil undgå.
Hvis rørene er for små i forhold til det lufttryk, de skal håndtere, hyler anlægget.
Når alle informationer om rummets dimensioner, længden og tykkelsen af rør og motorkraft er lagt ind i systemet, kan opstillingen afprøves i 3D-modellen.
Det er praktisk at tjekke den slags ting på modellen, inden håndværkerne går i gang med at hænge det egentlige anlæg op.
Programmet tager også højde for luftens temperatur, der har betydning for, hvordan luften bevæger sig. Kold luft er for eksempel tungere end varm.
Luft i Operaen
I Lindabs laboratoriefaciliteter i Farum kan virksomheden foretage fuldskala-forsøg med ventilationsanlæg.
For eksempel byggede man en kopi af et samlebånd til en lastbilfabrik. Ved hjælp af lastbilførerhuse i pap, som kørte af sted på samlebåndet, kunne luftens bevægelser afkodes ved hjælp af røg.
Da Lindab skulle lave ventilationsløsningen til Mærsk McKinney-Møllers folkegave, Operaen, i København, var det nødvendigt at bygge en kopi af de fire første stolerækker foran scenen, for at bestemme det helt rigtige flow i luftstrømmen.
Af alle steder, er Operaen et af de sidste, man ønsker at sidde i træk og hyletoner fra et forkert dimensioneret ventilationsanlæg.
3D-simuleringen er primært en hjælp, når man skal planlægge ventilation i standard-rum.
"3D-programmet afløser ikke fuldskala-simuleringer. Det er et hjælpeværktøj, der gør det lettere for eksperter såvel som ikke-eksperter at forstå, hvordan et ventilationssystem vil fungere," siger produktchef Jørgen Seeberg, som har været med til at udvikle programmet.
Alt i en arbejdsgang
Det er ikke planen, at 3D-applikationen skal sælges. Den skal komme Lindabs kunder til gode og bruges gratis af de rådgivende ingeniør-virksomheder, der bruger Lindabs ventilationsprodukter.
"Det er en hjælp til vores kunder, som primært er rådgivende ingeniørfirmaer, til at planlægge ventilationssystemer i nybyggerier, så de anvende vores produkter på en mere intelligent måde," siger Martin Seemann, marketingchef i Lindab.
Lindab har selv udviklet programmet, og der er direkte forbindelse til Lindabs eget beregningsprogram CADvent, der bygger på Autodesks CAD-system, AutoCad (Computer Aided Design).
På den måde kan bygningsingeniørerne dimensionere og tegne anlægget, og bestille materialer via nettet i én arbejdsgang.
Koncernen omsatte sidste år for seks milliarder kroner, og er repræsenteret i 29 lande, børsnoteret i Stockholm og beskæftiger 4.900 mennesker, 800 af dem i Danmark.
Lindab sidder ifølge marketingchef Martin Seemann på cirka halvdelen af det danske ventilationsmarked.