I virkeligheden er der ingen firewall omkring Kina. I stedet har de kinesiske censorer valgt at åbne trafikken, så alle de forbudte ord som ”demokrati” ”den himmelske freds plads” kan ses.
Nok giver det så store huller i den elektroniske mur, at hele 28 procent af forbudt trafik slipper igennem. Til gengæld udøver den store masse af brugere en udpræget selvcensur, fordi de kan blive overvåget, vurderer Hatla Thelle, seniorforsker ved det danske Center for Menneskerettigheder.
Brud på statens sikkerhed
”Mange kinesere der bevæger sig på nettet, har en veludviklet fornemmelse for, hvad de kan tillade sig. Og ikke mindst, hvornår de løber en risiko”, siger Hatla Thelle.
Ifølge hende kan sanktioner over for folk, der træder over grænserne, variere fra en diskret henvendelse fra venner eller arbejdsgivere til en anholdelse og sigtelse for brud på statens sikkerhed.
Men set udefra kan det virke meget tilfældigt, hvornår og hvordan censuren slår igennem.
”Mange lande udfører en eller anden form for internetcensur. De fleste anvender systemer, som blokerer specifikke websites eller web adresser. I stedet filtrerer kineserne på nøgleord og udvalgte hjemmesider,” siger Earl Barr til den amerikanske udgave af Computerworld.
Den amerikanske phd-studerende har stået i spidsen for projektet med at undersøge den kinesiske internetmur. Arbejdet er gennemført i et samarbejde mellem to amerikanske universiteter.
Forbudte ord
Ved at sende beskeder med forbudte ord til en række kinesiske web adresser, kunne forskerne måle effektiviteten af den kinesiske internetcensur. Hvis der havde været tale om en egentlig firewall, ville de forbudte ord være blokeret ved grænsen ind til det kinesiske internet, pointerede Earl Barr.
Men en række ord passerede gennem adskillige routere i Kina, før de blev blokeret. Og hele 28 procent af beskeder med forbudt ord nåede deres mål uhindret, fortæller han.
”Filtreringen er specielt uberegnelig i perioder med tung trafik på nettet,” siger Earl Barr.
De anvendte ord i undersøgelsen var ikke udvalgt tilfældigt. I stedet fandt forskerne ordene i den kinesiske udgave af online encyklopædien Wikipedia, hvorefter de anvendte en matematisk metode til at analysere forholdet mellem forskellige ord.
Groft sagt går metoden ud på, at når man finder et forbudt ord, så indsamler man beslægtede ord, der kunne være forbudte. I den forbudte zoner lå for eksempel referencer til Falun Gong bevægelsen, Tyskland under nazismen og demokrati.