Artikel top billede

"Microsoft bliver nødt til at åbne mere op for protokollerne, så andre kan se dem efter i sømmene. Så det bliver i princippet nemmere at lave løsninger, der konkurrer med Microsoft,” siger Anders Elbak fra analyseinstituttet IDC Nordic.

IDC: Microsoft-dom er forældet

Udviklingen på markedet og teknologiske fremskridt på servermarkedet har gjort store dele af dommen mod Microsoft forældet, vurderer analysefirmaet IDC Nordic.

Dem, der forventer revolutioner på markedet som følge af EU-dommen over Microsoft, bliver sikkert skuffede. For der kommer ikke til at ændre ved ret meget, ifølge analytiker Anders Elbak fra analysefirmaet IDC Nordic.

”Jeg tror ikke det kommer som et chok for nogen, at EF-domstolen fastholder EU-Kommissionens afgørelse. Så hos IDC tror vi ikke, konsekvenserne bliver så store,” siger Anders Elbak.

Dommen over Microsoft fastholder dels, at forbrugerne skal have mulighed for at købe en udgave af Microsoft desktop-styresystem uden en indbygget medieafspiller.

Og dels har EF-domstolen nu stadfæstet, at Microsoft skal stille grænsefladeoplysninger til rådighed for konkurrenterne på markedet for serveroperativsystemer (Workgroup Server OS).

Tiden løbet fra dom

Formålet er, at konkurrenterne reelt skal kunne tilbyde produkter, der i funktion og interoperabilitet kan konkurrere med Microsofts egne server-produkter.

Men Anders Elbak mener, at tiden i det store hele er løbet fra begge afgørelserne.

”Reelt kan man i dag ikke tilbyde et operativsystem uden en medieafspiller, så markedsmæssigt er tiden fuldstændigt løbet fra den side af dommen,” siger Anders Elbak, der også påpeger, at der er rig mulighed for at få sig en alternativ og gratis medieafspiller.

”Køber man for eksempel et løst dvd drev får man typisk også en medieafspiller med,” siger Anders Elbak.

Microsoft må åbne op

Der er lidt mere at komme efter, når det handler om serveroperativsystemerne, og de oplysninger Microsoft ifølge dommen skal stille til rådighed for konkurrenterne.

”Nu bliver Microsoft nødt til at åbne mere op for protokollerne, så andre kan se dem efter i sømmene. Så det bliver i princippet nemmere at lave løsninger, der konkurrer med Microsoft,” siger Anders Elbak.

Som det er tilfældet med operativsystemer til pc’ere, sidder Microsoft solidt på markedet for serveroperativsystemer med en markedsandel på omkring 80 procent, ifølge tal fra IDC.

Anders Elbak er med på, at hemmelighedskræmmeriet fra Microsofts side kan have hæmmet konkurrenterne, men omvendt er han ikke sikker på, at udviklingen ville have været meget anderledes med en friere informationsudveksling.

”Uanset om Microsoft har udnyttet deres dominerende stilling, tror jeg, alligevel de ville have vundet markedsandele på serveroperativsystemer. Der er en del brugere, der har valgt Microsoft, fordi det er lettere og billigere for dem at bruge det,” siger han.

Flere Intel-servere gavner Microsoft

Anders Elbak mener, at udviklingen mod større Microsoft-dominans også skal ses i lyset af, at der bliver brugt flere og flere standard (Intel) pc-servere, i modsætning til det Risc-baserede servermarked.

Den teknologiske udvikling betyder, at Intel-baserede servere er blevet så tilpas kraftige, at de presser den nedre del af Unix-markedet. Og så er de altså billigere.

”Det er Microsoft og Linux, der tager markedsandele fordi de går ind i standardløsningerne, mens forskellige proprietære systemer mister meget. I mainframeverden er det jo lige før operativsystemet er svejset fast til maskinen,” siger Anders Elbak.

Han mener derfor, at udfordringen til Microsoft på serveroperativmarkedet kommer fra netop Linux, og ikke de konkurrenter som IBM, Oracle, Sun Microsystems.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere