Socialdemokraterne vil have økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) til at tage stilling til de såkaldte jobkarteller, efter EU-kommissionen i sidste uge fastslog, at aftalerne strider mod EU's konkurrenceregler.
Socialdemokraternes arbejdsmarkeds-ordfører, Thomas Adelskov, vil have ministeren til at bekræfte, at jobkartel-aftalerne er ulovlige i forhold til EU's konkurrenceregler og dermed et fænomen, som den danske konkurrencestyrelse er forpligtet til at gribe ind over for.
"Svaret fra EU kræver en klar reaktion fra ministeren. Der er behov for klarhed" siger Thomas Adelskov.
Styrelse i søgelyset
Den danske konkurrencestyrelse har i flere omgange været inde over sagen om jobkarteller.
Gentagne gange har fagforeningen IDA nemlig forsøgt at få styrelsen til at gøre noget ved jobkartellerne.
I september 2006 afviste en kontorchef fra Konkurrencestyrelsen overfor computerworld.dk, at styrelsen burde gribe ind på opfordring fra IDA.
"Konkurrenceloven omfatter ikke løn- og arbejdsforhold. Derfor har jeg vanskeligt ved at se, at aftalerne skulle have nogen relevans i forhold til konkurrenceloven," sagde Bente Skovgaard, kontorchef i Konkurrencestyrelsen dengang.
Også overfor ministre har konkurrencestyrelsen ladet forstå, at styrelsen ikke kan gribe ind.
Helt tilbage i 2004 fik beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nemlig et §20 spørgsmål fra de Radikale.
Her blev han direkte spurgt om jobkarteller strider mod konkurrenceloven.
Ministerens forelagde spørgsmålet for økonomi og erhvervsminister Bendt Bendtsen, der indhentede en udtalelse fra sin styrelse, Konkurrencestyrelsen.
Styrelsen ville her ikke helt afvise, at jobkartellerne kan stride mod konkurrenceloven.
"Hvorvidt det er tilfældet, må afgøres ved en konkret undersøgelse og vurdering af, om klausulen begrænser konkurrencen mellem virksomheder mærkbart. En sådan undersøgelse omfatter dels en nærmere afgrænsning af, hvilket marked der er tale om og dels en vurdering af de pågældende virksomheders stilling på markedet samt markedets struktur, udvikling mv." skriver styrelsen.
"Der har indtil nu ikke været afgørelser vedrørende sådanne sager. Det skal understreges, at aftaler om løn- og arbejdsforhold er ikke omfattet af Konkurrenceloven, jf. lovens § 3”.
Siden dengang har styrelsen altså ikke reageret overfor jobkartellerne, men nu skal ministeren altså endnu engang tage stilling til spørgsmålet afledt af EU-kommissionens svar.